În calitate de prefect, vă expun starea de fapt şi de drept privind Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix.

În 2010 a avut loc o licitaţie internaţională care a avut ca obiect, printre altele, concesionarea acestui perimetru. În urma licitaţiei, în mai 2011, când România era condusă de Guvernul Boc, iar prefect al Bihorului era altcineva, s-a încheiat un acord între ANRM Bucureşti şi firma East West Petroleum. Firma a vândut licenţa către NIS Petrol, ai cărei reprezentanţi au declarat public, în vara lui 2013, că nu dispun de tehnologia necesară pentru a face explorare-dezvoltare-exploatare de gaze de şist.

În noiembrie 2013, Guvernul a aprobat mai multe hotărâri care permit explorarea de resurse în diferite zone ale ţării, inclusiv în apropierea Băilor Felix. Acestea însă nu fac referiri la gazele de şist.

Vă veţi întreba atunci de ce am atacat HCL-urile comunei Sânmartin şi de ce nu am permis organizarea unui referendum local pe tema aceasta? Una din atribuţiile prefectului este să sesizeze instanţa de judecată pentru încălcarea legii fundamentale.

Referendumul înseamnă consultarea directă a cetăţenilor, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general. Am atacat HCL-urile comunei Sânmartin nu pentru a interzice dreptul de a organiza referendumul, ci pentru că referendumul face referire la o problemă de interes naţional, iar Consiliul Local nu poate, conform legii, să organizeze referendum cu privire la bogăţiile subsolului. Legislaţia română prevede că "bogăţiile subsolului, în stare de zăcământ, fac parte din domeniul public al statului". La fel cum resursa de apă geotermală din subsolul comunei Sânmartin face parte tot din domeniul public al statului şi tot statul decide asupra administrării acesteia, nu Consiliul Local.

Îmi exprim speranţa că acordul petrolier va fi desecretizat şi, astfel, întreaga situaţie va fi clarificată.

Claudiu Adrian Pop
Prefectul judeţului Bihor