Întrucât criza economică a provocat falimentul a numeroase societăţi comerciale, am considerat că este util să prezint câteva aspecte generale legate de reglementarea falimentului în legislaţia românească.

Astfel, legea nr. 85/2006 privind insolvenţa reglementează modalităţile în care societăţile comerciale intră în procedura insolvenţei, care poate conduce fie la falimentul acestora, fie la reorganizare.

Potrivit legii, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Procedura insolvenţei poate fi deschisă fie la cererea creditorului (adică a unei societăţi căreia debitorul îi datorează anumite sume), fie la cererea debitorului (adică a societăţii în cauză). Toate procesele de insolvenţă se desfăşoară la tribunalul din judeţul în care debitorul îşi are sediul social.

În situaţia în care cererea de deschidere a procedurii este formulată de debitor, ea este soluţionată de urgenţă, adică în 5 zile de la înregistrarea ei la tribunal.

Creditorii pot formula cerere de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de o societate comercială debitoare în situaţia în care datoria acesteia depăşeşte 30.000 lei, iar scadenţa datoriei a fost depăşită cu mai mult de 30 de zile.

Prin hotărârea de deschidere a procedurii se desemnează un administrator judiciar, practician în insolvenţă, autorizat pentru exercitarea atribuţiilor legale atât în perioada de observaţie cât şi pe durata procedurii de reorganizare a societăţii.

În derularea procedurii insolvenţei, debitorul poate opta fie pentru intrarea în faliment, fie pentru o încercare de reorganizare a societăţii, pe baza unui plan de reorganizare aprobat de adunarea creditorilor şi de administratorul judiciar sub supravegherea judecătorului sindic.

Pe toată perioada reorganizării, în baza planului aprobat, administratorul judiciar conduce întreaga activitate, iar societatea este obligată, în raporturile cu terţii, să adauge numelui său expresia "societate în insolvenţă".

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476