În condiţiile în care drumurile noastre se prezintă, cel puţin în situaţia actuală, într-o stare deplorabilă, foarte mulţi dintre noi ne confruntăm cu diferite defecţiuni ale autoturismelor pe care le conducem. Aceste defecţiuni pot fi cauzate atât de starea carosabilului cât şi de proasta semnalizare a drumului public. În măsura în care putem dovedi că defecţiunile autovehiculului nostru se datorează proastei întreţineri sau semnalizări a drumului public, ne vom putea recupera paguba de la administratorul drumului în cauză.

Astfel, conform art. 5 alin. 6 din Codul rutier, în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.

Pentru a ne putea recupera paguba va trebui să acţionăm în judecată administratorul drumului. Acest administrator diferă în funcţie de categoria de drum pe care am avut evenimentul. Drumurile naţionale sunt administrate de Administraţia Naţională a Drumurilor sub autoritatea Ministerului Transporturilor, drumurile judeţene de consiliile judeţene iar drumurile locale şi străzile din interiorul localităţilor de către consiliile locale ale oraşelor sau comunelor respective.

Pentru a ne dovedi paguba trebuie să păstrăm toate chitanţele legate de achiziţionarea pieselor auto şi manopera de reparaţii. De asemenea, este indicat să fotografiem groapa, denivelarea drumului sau obstacolul care ne-a produs prejudiciul şi care nu avea ce să caute pe un drum public. În cazul lipsei sau amplasării greşite a unui indicator, este bine să facem fotografii panoramice ale zonei, din care să rezulte acest fapt.

Cererea de chemare în judecată poate fi făcută în termen de 3 ani de la data evenimentului rutier (este bine să o facem însă cât mai repede), ea urmând a fi introdusă la instanţa în raza de competenţă a căreia s-a produs evenimentul rutier.

Dacă se va aprecia că pretenţiile sunt întemeiate, instanţa va obliga administratorul drumului să plătească paguba, iar, în caz de refuz de plată, hotărârea judecătorească va putea fi executată silit.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476