Nu doar "oamenii mari" au încercări de tot felul, ci şi cei care sunt pe cale să devină adulţi. Adolescenţa, o etapă extrem de vulnerabilă în viaţa tuturor, stă la baza unui nou proiect al Teatrului orădean, finanţat de AFCN şi numit "Invizibili". 

În premieră, tinerii vor putea să "scrie", indirect, un spectacol despre ei înşişi, despre nelinişti şi problemele care le ies în drum, povestindu-le organizatorilor despre acestea. Piesa în sine va fi realizată apoi de Elise Wilk, un tânăr dramaturg care a mai dat lovitura la Oradea cu un spectacol despre liceeni, numit "Exploziv". 

Despre vulnerabilităţi 

Bucuroasă de reîntâlnirea cu publicul, echipa Teatrului Regina Maria a pus pe roate proiecte noi. Unul dintre acestea a fost numit "Invizibili" şi este dedicat adolescenţilor. Proiectul, al cărui manager este Şerban Borda, este gândit şi urmează să fie pus în practică de Asociaţia Culturală "Teatrul de Copii" alături de Teatrul orădean, cu ajutorul unei co-finanţări obţinute de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Vorbim despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor", explică Andreea Costea, şefa secţiei "Arcadia" a Teatrului Regina Maria şi PR-ul proiectului. 

Piesa care va sta la baza spectacolului va fi scrisă de Elise Wilk (foto), dramaturg, jurnalist şi traducător de teatru. Născută în 1981 în Braşov, Elise este recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate datorită pieselor ei de teatru. Cu "Avioane de hârtie" a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie, în timp ce piesa ei "Exploziv", adaptată pentru radio de Teatrul Naţional Radiofonic, a obţinut premii pe trei continente: Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 şi Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

Pentru Oradea 

De altfel, în 2019, la Teatrul Regina Maria a fost pus în scenă cu succes spectacolul "Exploziv", după piesa semnată de aceeaşi Elise Wilk, care abordează viaţa de liceu, dar şi relaţia dintre elevi şi profesori, respectiv părinţi. 

În această primăvară, în premieră, dramaturgul va scrie o piesă la propunerea orădenilor, în cadrul proiectului "Invizibili". Scopul este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, "cel mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere", după cum explică organizatorii. Este vorba despre confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen, neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate, lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie, respectiv introversiunea şi comunicarea fragmentară. 

După ce piesa va fi scrisă, aceasta va fi montată de regizorul Rareş Budileanu, iar distribuţia va fi formată din actori ai TRM. Premiera este programată să aibă loc la începutul verii, în aer liber, în Oradea, dar - în cadrul proiectului finanţat de AFCN - va fi jucată şi în Carei, Zalău, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. 

Personaje principale 

Până atunci, însă, oamenii din spatele proiectului "Invizibili" sunt interesaţi să afle cât mai multe poveşti din partea liceenilor, din Oradea, dar nu numai. Apoi, părţi dintre acestea vor fi folosite ca sursă de inspiraţie pentru Elise Wilk, astfel încât scenariul final să fie cât mai realist şi să le vorbească elevilor pe limba lor.

"În această lună lucrăm la procesul de documentare. Comunicăm în licee, vorbim cu consilierii şcolari, astfel încât adolescenţii să afle că suntem interesaţi în poveştile lor. De altfel, ei ne pot scrie la adresa contact.invizibili@gmail.com", spune Andreea Costea (foto), garantând că identitatea "surselor" va fi protejată.

De asemenea, cei interesaţi pot completa un formular online despre provocările adolescenţei.

Pentru ca proiectul să-şi ducă misiunea până la capăt, după reprezentaţiile programate în vară, psihologul Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului "Don Orione", va sta de vorbă cu spectatorii, răspunzându-le la curiozităţi şi nelinişti. Astfel, nu vor rămâne invizibili...