Săptămâna aceasta vom continua prezentarea celor mai importante prevederi ale proiectului legii "micii reforme" intitulat oficial Lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor care va fi supus parlamentului spre adoptare într-o sesiune de urgenţă din această lună şi care are drept scop simplificarea unor proceduri greoaie şi o mai bună eficienţă a actului de justiţie.

Astfel, părţile vor trebui sa invoce toate probele în faţa primei instanţe. Chiar dacă judecătorul are obligaţia de a ordona anumite probe din oficiu pentru aflarea adevărului chiar împotriva voinţei părţilor, lipsa de diligenţă a acestuia nu va putea fi invocată ca un motiv de recurs. Practic, părţile vor fi obligate să îşi exercite cu bună credinţă toate drepturile procedurale, noua lege nepermiţând specularea unor greşeli ale judecătorului cu scopul de a obţine prelungirea procesului.

Aşa cum arătam pe scurt şi săptămâna trecută, plângerile împotriva proceselor verbale de contravenţie vor fi soluţionate definitiv la prima instanţă - nu va mai exista recurs. Dacă această măsură este binevenită în cadrul contravenţiilor mărunte (amenzi de câteva zeci sau sute de lei) deoarece va conduce la o degrevare a instanţelor, ea este criticabilă în măsura în care guvernul o va aplica fără discernământ la toate contravenţiile.

Astfel, există amenzi de zeci de mii de lei (sute de milioane de lei vechi) şi măsuri complementare cum ar fi suspendarea unei activităţi economice pe o anumită perioadă, suspendarea permisului de conduce unui şofer profesionist, confiscarea unor bunuri extrem de valoroase (un autoturism sau un tir spre exemplu). Or, a aplica o procedură de judecată fără drept de recurs acestor măsuri echivalează finalmente cu însăşi nerespectarea dreptului la un proces echitabil garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Dincolo însă de aspectele juridice abstracte, soluţionarea irevocabilă pe plan local (la nivel de judecătorie) a unor asemenea procese nu va face altceva decât să crească neîncrederea cetăţeanului în actul de justiţie, atât timp cât însăşi "pâinea" unui cetăţean sau a unei firme va sta exclusiv în mâna unui singur judecător.

De aceea, cred că o asemenea măsură chiar dacă va fi adoptată nu va rămâne mult timp în vigoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476