Aşa cum arătam şi săptămânile trecute, proiectul legii micii reforme are ca obiectiv scurtarea proceselor şi simplificarea unor proceduri judiciare, urmând a fi supus parlamentului spre aprobare în a doua jumătate a acestei luni. Săptămâna aceasta voi continua prezentarea celor mai importante prevederi ale acestui proiect.

Astfel, se prevede în proiect că nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la 1 decembrie şi până la 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată. Vor putea fi evacuate totuşi în această perioadă persoanele care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă, şi cele care pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.

Pentru a se preveni executările imobiliare abuzive, proiectul de lege prevede că, în cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 5.000 lei inclusiv, urmărirea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Mai concret, se interzice vânzarea silită a bunurilor unei persoane pentru datorii sub un anumit cuantum.

Se introduce posibilitatea divorţului prin intermediul acordului de mediere între foştii soţi. Dacă, potrivit legii actuale se poate divorţa de comun acord numai dacă soţii nu au copii rezultaţi din căsătorie, potrivit proiectului, şi în cazul existenţei unor minori, soţii vor putea obţine mai rapid şi fără publicitate divorţul prin intermediul unui acord de mediere care va fi validat de judecător. Practic, se va putea evita un proces cu audieri de martori în şedinţă publică, soţii (foştii soţi) urmând a decide de comun acord asupra încredinţării copiilor cu avizul autorităţii tutelare şi a pensiei de întreţinere. Doar dacă nu vor putea ajunge la niciun acord, va fi necesară intervenţia instanţei de judecată.

Săptămâna viitoare voi prezenta cele mai importante modificări aduse de acest proiect legislaţiei penale.