Proiectul legii micii reforme are ca obiectiv scurtarea proceselor şi simplificarea unor proceduri judiciare, urmând a fi supus parlamentului spre aprobare în a doua jumătate a acestei luni.

Săptămâna aceasta voi prezenta cele mai importante modificări aduse de acest proiect legislaţiei penale. Astfel, în premieră se introduce posibilitatea ca părţile să apeleze la un mediator în anumite procese penale iar, în situaţia în care se ajunge la încheierea unui acord de mediere, urmărirea penală sau judecata pot înceta. De asemenea, acordul de mediere sau o tranzacţie cu privire la pretenţiile civile pot fi încheiate în orice proces penal.

Pentru a se limita sesizările abuzive ale unor cetăţeni, proiectul de lege prevede că cel care face o sesizare ce se dovedeşte neîntemeiată va trebui să suporte cheltuielile ce le-a provocat statului prin sesizarea sa abuzivă. De asemenea, dacă plângerea nu întruneşte elementele expres prevăzute de legislaţia penală, ea va fi returnată persoanei în cauză pentru completarea elementelor lipsă.

La fel ca în alte sisteme de drept se introduce şi în legislaţia română posibilitatea inculpatului de a fi judecat, de urgenţă şi doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale dacă îşi recunoaşte vinovăţia. În situaţia recunoaşterii vinovăţiei, inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă stabilite în lege. Pentru a scurta durata proceselor, se reglementează posibilitatea de a fi administrate probe (martori) şi în faţa instanţei de recurs, nemaifiind nevoie de o nouă rejudecare a cauzei de la prima instanţă.

De asemenea se reglementează o procedură mai rapidă prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pronunţe hotărâri de interpretare a unei norme legale care a fost interpretată diferit de diferite instanţe, pentru a se asigura o interpretare unitară a legii penale. Acest proiect va asigura o scurtare a anumitor procese, precum şi o tranziţie spre aplicarea noului Cod de procedură penală, care se preconizează că va intra în vigoare la începutul anului 2012.