Potrivit unui comunicat de presă Curtea Constituţională a constatat, în şedinţa de miercuri 22 septembrie 2010, în cadrul controlului anterior promulgării, constituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală.

Ca atare, această lege urmează a intra în vigoare în cel mai scurt timp după ce va fi promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. În esenţă, legea prevede două modificări ale legislaţiei, ambele greşite din punctul meu de vedere şi care vor genera probabil dezbateri publice. În primul rând se prevede posibilitatea Curţii de a cenzura hotărârile parlamentului, fapt care nu era posibil până acum. Mai concret, în ipoteza unei hotărâri de suspendare a preşedintelui nu se va mai organiza referendum pentru demiterea acestuia fără o hotărâre aprobativă a Curţii. Or, această hotărâre va fi foarte greu de obţinut atât timp cât 5 din cei 9 judecători ai Curţii sunt numiţi prin intermediul partidului aflat la putere astăzi.

A doua modificare, în opinia mea mult mai importantă, vizează înlăturarea suspendării dosarelor în care se invocă excepţii de neconstituţionalitate. Deşi la o primă privire s-ar părea că ar fi un lucru bun, în realitate această măsură poate provoca un haos de nedescris şi poate afecta negativ viaţa multor cetăţeni. Practic, prin modificarea legislativă, în bunul stil românesc, se sare dintr-o extremă în alta. Dacă până acum se puteau relativ uşor tărăgăna procesele, de săptămâna viitoare s-ar putea să se ajungă la situaţii juridice absurde. Mai concret, cu toate că se doreşte o accelerare a proceselor, această măsură va provoca rejudecarea unor procese în ipoteza în care Curtea Constituţională va declara neconstituţională legea sub care s-a judecat procesul.

Cred că era mult mai normal să se fi lăsat la aprecierea în concret a judecătorului din cauză posibilitatea suspendării acesteia, în raport cu circumstanţele concrete ale cauzei şi situaţia părţilor implicate. Probabil se vor conştientiza aceste lucruri abia când vor exista primele condamnări pronunţate în baza unor texte neconstituţionale...

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476