În 27 septembrie 2010 Preşedintele României a semnat decretul de promulgare a Legii de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta.

Pentru a fi înţeles pe deplin, voi începe prin a arăta că, până la această modificare legislativă, ori de câte ori o persoană implicată într-un proces (indiferent dacă penal sau civil) invoca faptul că un text de lege care i se putea aplica în concret în acel proces ar putea fi neconstituţional, instanţa avea obligaţia să suspende procesul şi să trimită dosarul (sau anumite acte din acesta) la Bucureşti şi să aştepte decizia Curţii.

În felul acesta, judecata multor dosare (marea majoritate penale) era prelungită în mod nejustificat (datorită supraaglomerării Curţii Constituţionale, soluţionarea dosarului putea dura chiar şi un an), prin invocarea unor excepţii vădit neîntemeiate, iar uneori de-a dreptul absurde.

Încercând să rezolve aceste probleme reale, legiuitorul român, în bunul stil caracteristic, "dă cu bâta în baltă" sărind dintr-o extremă în alta şi înlocuind o problemă cu alta care poate fi chiar mai serioasă. Pe de altă parte, se reuşeşte, ca de fiecare dată, să afecteze cel mai mult cetăţeanul obişnuit de bună-credinţă.

Astfel, presupunând că o persoană judecată într-un proces penal va invoca neconstituţionalitatea unui text de lege, iar acea excepţie ar fi chiar întemeiată, judecata îşi va urma cursul în timpul soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, persoana putând fi condamnată în baza unui text legal pe care, ulterior, Curtea Constituţională să-l declare contrar Constituţiei.

Chiar dacă persoana în cauză va fi ulterior eliberată pe baza unei proceduri extraordinare, consecinţele textului neconstituţional ar fi deja produse. La fel se poate întâmpla şi în cazul unor procese civile, deoarece dacă anumite măsuri dispuse ar fi executate, reîntoarcerea la starea iniţială nu ar mai putea fi fizic posibilă.

De aceea, cred că era mult mai normal să se fi lăsat la aprecierea în concret a judecătorului din cauză posibilitatea suspendării acesteia raportat la circumstanţele concrete ale cauzei şi situaţia părţilor implicate.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476