Potrivit Codului de procedură fiscală: "Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale locale datorate autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor prezentului alineat, sunt nule de drept".

Acest text legal reglementează o formă atipică de executare a amenzilor contravenţionale: nu reprezintă nici o executare benevolă, şi nici o executare silită a amenzii contravenţionale. Nu poate fi executare benevolă atât timp cât cetăţeanul fost contravenient este condiţionat în încheierea unor acte juridice de plata amenzii contravenţionale şi nici executare silită, atât timp cât executarea se face la iniţiativa aceluiaşi cetăţean.

Atât timp cât contravenientul deţine clădiri, terenuri sau mijloace de transport, organul de executare nu procedează la executarea silită (care presupune anumite costuri), ci aşteaptă ca persoana sancţionată contravenţional să încheie acte juridice. De fapt, cetăţeanul este practic condiţionat la încheierea acestor acte juridice de achitarea amenzii contravenţionale.

O altă situaţie absurdă se poate ivi în ipoteza în care în certificatul de atestare fiscală ar apărea creanţe fiscale constând în amenzi care se fac venit la bugetele locale, creanţe a căror executare ar fi prescrisă conform dispoziţiilor din Codul de procedură fiscală. În această situaţie, contravenientul este forţat practic să execute o sancţiune care nu mai putea fi adusă la îndeplinire pe cale executării silite. Acestei afirmaţii i s ar putea obiecta faptul că persoana ale cărei creanţe s au prescris ar avea la dispoziţie calea contestaţiei la executare la judecătorie.

Evident că aceasta este soluţia legală, dar, pe de altă parte, este extrem de probabil că foarte puţine persoane vor prefera să aştepte soluţionarea unei asemenea contestaţii, ci vor achita amenzile, chiar prescrise, pentru a putea încheia actele de înstrăinare a bunului.