Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, denumită popular "muncă în folosul comunităţii", este utilizată des în alte ţări, dar nu poate fi eficientă în România. Mai precis, până în anul 2009, aplicarea unei asemenea sancţiuni era condiţionată de acordul persoanei care urma să o execute.

Ca atare, dacă această persoană (care în majoritatea cazurilor era şi insolvabilă) nu îşi exprima acordul de a executa o asemenea măsură, ea nu putea fi aplicată. Trebuie amintit şi faptul că până la revizuirea Constituţiei din 2003, se putea aplica în cazul unor contravenţii mai grave sancţiunea închisorii contravenţionale, iar în urma modificărilor constituţionale din 2003 închisoarea contravenţională a fost înlocuită cu munca în folosul comunităţii.

Pe de altă parte, şi la ora actuală foarte multe legislaţii ale unor ţări civilizate prevăd în continuare sancţiunea închisorii contravenţionale. Prin Legile nr. 293/2009 şi 294/2009 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii, s-au modificat dispoziţiile din legislaţie care condiţionau aplicarea acestei sancţiuni de acordul contravenientului.

Aceste legi au fost adoptate ca urmare a Deciziei nr. 1354 din 10 decembrie 2008 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la mai multe texte legale care condiţionau aplicarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii de acordul contravenientului, apreciind că aceste texte legale contravin legii fundamentale în sensul în care lipsesc de finalitate o sancţiune aplicată pentru comiterea unei fapte antisociale. Dacă până la apariţia deciziei Curţii Constituţionale nr. 1394/2008, şi, ulterior a Legilor nr. 293 şi 294/2009 aşa cum am mai arătat nu se putea dispune această sancţiune fără acordul contravenientului, teoretic, după anul 2009 această sancţiune ar fi trebuit să se aplice pe scară largă.

Din păcate nu este aşa deoarece, dacă înainte contravenientul se putea sustrage de la aplicarea sancţiunii, în condiţiile legislative actuale, el se va putea sustrage de la executarea acesteia. Aceste aspecte le voi arăta pe larg săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476