Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.

Trăim pentru prima dată în istoria recentă a omului modificări cu metabolism accelerat ale climei, călduri excesive, perioade de secetă prelungite și canicule persistente, dincolo de mediile cu care eram obișnuiți. Toate acestea se resimt de fiecare dintre noi. Aglomerările citadine, precum Oradea, devin zone cu urbanizare puternică, unde ponderea spațiului verde în amprenta la sol scade, în avantajul spațiului construit.

Evoluția presupune adaptare. Suntem specia cel mai puțin adaptată la a supraviețui, dar până acum am reușit să ne dezvoltăm ca societate. Una dintre soluțiile propuse spațiilor urbane este utilizarea materialelor reciclate, din esențe naturale, sistematizarea căilor de acces pietonale ca zone nesigilate, care să permită ploilor diluviene să se infiltreze în sol, evitându-se suprasolicitarea canalizărilor. Trebuie și să renunțăm să tratăm spațiile verzi ca zone de vegetație intensivă, ce au nevoie de multă îngrijire, în special multă apă.

Verile tot mai lungi, cu perioade tot mai mari de secetă sau caniculă, ne obligă să alegem plante cu regim scăzut de apă sau aproape fără nevoie de apă. E timpul să trecem spre spațiile verzi, publice sau private, cu îngrijire minimă.

O soluție este amenajarea de acoperișuri verzi, care rețin apa de ploaie, reduc transferul de căldură și zgomotele și îmbunătățesc calitatea aerului. Tehnica poate fi aplicată și la calea de rulare a tramvaielor. Are un cost dublu la înființare față de gazonul rulou, dar după un an de la montare, are costuri zero de întreținere. 

Acest tip de abordare trebuie să devină discursivă, normală. Nu facem decât să răspundem unei necesități evidente, aceea a rezilienței în fața schimbărilor climatice acasă la noi. 

Daniel Burca
Horticultor-peisagist
Landmark, Kaluna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!