În majoritatea proceselor, partea care apelează la justiţie trebuie să achite o taxă de timbru al cărui cuantum este variabil. Regula este că taxa de timbru se datorează statului în funcţie de valoarea pretenţiilor concrete pe care o persoană le solicită de la alta în cadrul procesului.

Taxa se determină pe baza unei grile cuprinse în lege şi trebuie achitată înainte de pornirea procesului sau, prin excepţie, cel mai târziu până la primul termen de judecată.

Legea română prevede că, în cazul anumitor litigii, părţile sunt scutite de obligaţia achitării taxei de timbru. Spre exemplu nu este necesară achitarea acestei taxe în cazul proceselor penale, în situaţia contestării unui proces-verbal de contravenţie sau în litigiile decurgând din raporturi de dreptul muncii (contestaţiile la deciziile de desfacere a contractelor de muncă, litigiile salariale sau cele legate de pensii).

În alte situaţii, legea prevede un cuantum fix al taxei de timbru. Spre exemplu, în procesele de contencios administrativ se achită o taxă fixă de 4 lei, la divorţ 39 de lei, cererile în procedura de faliment cu 120 de lei. De asemenea în situaţia somaţiei de plată, taxa fixă este de 39 de lei.

Cu toate acestea, în majoritatea proceselor, aşa cum am arătat mai sus, taxele de timbru, fiind calculate procentual pot ajunge la valori extrem de mari. De aceea, de multe ori, o asemenea taxă poate fi o piedică pentru cetăţean în calea liberului acces la justiţie. De aceea, statul nostru a şi suferit mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru impunerea în anumite situaţii concrete a unor taxe excesiv de mari.

Pentru a alinia legislaţia noastră cu cea europeană, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 51/2008 care prevede posibilitatea de a se acorda scutiri, reduceri şi eşalonări de la plata acestei taxe sau de la plata onorariilor de expertiză. Pentru a obţine scutirea sau reducerea taxei, persoana în cauză trebuie să formuleze o cerere la care să anexeze anumite documente privind veniturile pe care le realizează.

Dacă se încadrează în anumite grile de venit sau dacă judecătorul apreciază că, datorită situaţiei concrete în care se află, este în imposibilitatea de a susţine costurile procesului, persoanei în cauză i se va acorda scutirea sau reducerea taxei de timbru.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476