O vorbă veche din popor, spune că întotdeauna este preferabilă o împăcare strâmbă a unei judecăţi drepte. Mult timp, probabil ca foarte mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri, nici eu nu am crezut acest proverb, dar experienţele ultimilor ani m-au convins că el reflectă adevărul, întrucât câştigurile unei înţelegeri cu partea adversă depăşesc întotdeauna neajunsurile.

Deoarece în preajma marilor sărbători religioase oamenii devin mai liniştiţi şi mai înţelegători cu semenii lor, în această săptămână voi prezenta cea mai bună soluţie pentru încetarea rapidă a unui proces, respectiv tranzacţia. În abordarea acestei probleme trebuie să pornim de la ideea că, de cele mai multe ori, un proces presupune costuri atât financiare cât şi psihice extrem de mari, iar rezultatele nu sunt în majoritatea cazurilor la nivelul eforturilor. Pe de altă parte, este evident, mai ales în situaţia societăţii româneşti, că nu există nicio certitudine cu privire la soluţia procesului atât datorită legislaţiei instabile (sunt legi care se modifică de câteva ori pe an) cât şi datorită lipsei unei practici unitare a instanţelor de judecată.

Nu trebuie neglijat nici faptul că de multe ori procesele sunt rezultatul unor ambiţii personale, în contextul în care România are cea mai permisivă legislaţie în acest sens din spaţiul european - în numele liberului acces la justiţie oricine poate să dea în judecată orice altă persoană pentru orice motiv fără să suporte consecinţele faptei sale. Legislaţia noastră permite, de regulă, ca părţile implicate într-un proces să ajungă la o înţelegere amiabilă. În situaţia în care părţile se înţeleg cu privire la obiectul litigiului, ele vor trebui să întocmească un act pe care îl vor prezenta judecătorului.

Judecătorul este obligat, în măsura în care tranzacţia îndeplineşte condiţiile legale, să ia act de aceasta, înţelegerea părţilor fiind cuprinsă în hotărârea judecătorească. Practic, părţile au posibilitatea conferită de lege de a substitui deciziei judecătorului propria lor înţelegere.

Deşi termenul de tranzacţie este folosit numai pentru procesele civile, este de menţionat şi faptul că unele procese penale pot să înceteze ca urmare a împăcării părţilor sau a retragerii plângerii, care nu sunt altceva, decât forme particulare a unei înţelegeri a părţilor din procesul penal.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476