Frumuseţea Munţilor Apuseni, resursele balneare din Băile Felix şi Băile 1 Mai, Cetatea, clădirile de patrimoniu şi celelalte atracţii turistice din Oradea, zona viticolă a Văii Ierului, la care se adaugă diversitatea tradiţiilor şi a manifestărilor culturale din tot judeţul, fac din Bihor o destinaţie unică în întreaga zonă transfrontalieră.

Unicitatea ofertei turistice a judeţului Bihor în context naţional şi internaţional nu este dată însă de niciuna dintre destinaţiile turistice luate individual, deşi în multe dintre acestea există superlative, ci poate fi obţinută din integrarea lor, existând posibilitatea de a combina turismul de recreere, cel cultural şi cel curativ în pachete turistice complexe şi atractive.

Totodată, ţinând cont de cadrul natural deosebit şi de faptul că pe teritoriul Bihorului au fost desemnate 37 situri Natura 2000, există un potenţial evident pentru crearea şi dezvoltarea unor destinaţii de ecoturism atestate.

Pentru dezvoltarea strategică la nivel sectorial este, însă, foarte important ca în deciziile care vor fi luate să fie implicaţi toţi actorii interesaţi. Cei din mediul de afaceri, mediul universitar şi societatea civilă vor putea fi cointeresaţi să devină participanţi activi la dezvoltarea sectorului turistic numai printr-o implicare reală în elaborarea programelor de dezvoltare şi în implementarea proiectelor.

De aceea, direcţiile principale de acţiune şi proiectele prioritare vor putea fi definite numai printr-un demers comun şi transparent al tuturor factorilor interesaţi care acţionează în turismul din judeţul Bihor. În acest scop, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor vrea şi trebuie să fie interfaţa între administraţia publică judeţeană şi toţi ceilalţi actori din turism, şi în acelaşi timp catalizatorul demersurilor strategice de programare. Pentru ca tot mai mulţi turişti să vină în destinaţia Bihor!

Răzvan Dumbravă
Director
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor