În fiecare iarnă, pe străzile îngheţate din Statele Unite ale Americii utilajele de deszăpezire împrăştie între 10 şi 20 milioane de tone de sare. Eficientă pentru că scade temperatura de îngheţare a apei, sarea are însă efecte negative asupra mediului înconjurător: 70% din cantităţile aruncate pe şosele ajung în lacuri ori râuri, ceea ce duce la scăderea populaţiei de peşti şi la modificarea dezvoltării acestora.

Pentru că nici nisipul, a doua opţiune mondială pentru deszăpezire, nu este o soluţie foarte eficientă din perspectiva mediului înconjurător, cercetătorii Universităţii de Stat din Washington au încercat să găsească alternative verzi pentru deszăpezirea şoselelor.

Rezultatul propus de ei poate fi considerat surprinzător, deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit că vodca este de mare ajutor şoferilor. Mai exact, resturile de orz din distileriile de vodcă, odată împrăştiate pe drumuri, vor preveni transformarea apei în gheaţă. O soluţie nu doar eficientă, ci şi cât se poate de eco.