Vara aceasta, orădenii ar putea vedea în parcuri ori pe malurile Crişului Repede tot mai mulţi copii care se joacă unii cu alţii şi nu pe telefoane sau tablete.

80 de elevi din Oradea participă gratuit la o şcoală de vară menită să îi înveţe noţiuni despre natură, dar şi că în aer liber se pot distra chiar mai bine decât în faţa unui ecran.

Denumită "Detectivii Naturii", şcoala de vară este organizată de asociaţia Learning Communities în parteneriat cu Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea şi cu Fundaţia Life Tineret, prin programul Comisiei Europene "Erasmus+". Unică în ţară prin faptul că se întinde de-a lungul întregii vacanţe de vară, din 23 iunie până în 11 septembrie, şcoala de vară are ca profesori 14 tineri voluntari din şase ţări: România, Spania, Italia, Turcia, Iordania şi Bulgaria.

Zilnic, aceştia le ţin lecţii despre natură şi ecologie elevilor sau îi scot în excursii în Oradea şi împrejurimi, unde învaţă să cunoască arborii şi păsările, cum să se orienteze în natură ori cum să fie în siguranţă în păduri. Bineînţeles, copiii joacă fel de fel de jocuri de grup în aer liber.

"Este o oportunitate fantastică pentru copii, mulţi nu au fost niciodată în excursiile în care îi ducem noi. Este binevenită şi pentru noi, căci ne ajută să ne dezvoltăm abilităţile de comunicare şi socializare", a precizat Ilaria Gianoli, o tânără de 22 de ani din Italia, voluntar în cadrul proiectului. Până la acest proiect, ea nu a mai fost niciodată în Oradea.

Potrivit coordonatorului proiectului, Marius Hărduţ, în toamnă ONG-ul va lansa şi un site, outdoorbihor.ro, unde vor fi promovate activităţi în aer liber pentru copii şi elevi, dar nu numai, în Bihor.