Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea legii privind executarea pedepselor (Legea 254/2013), prin introducerea posibilităţii ca infractorii condamnaţi pentru fapte fără violenţă să facă închisoare la domiciliu. Modificările vin după ce Curtea Constituţională a respins parţial proiectul, scrie g4media.ro.

Cea mai importantă modificare adusă legii, la iniţiativa senatorilor PSD, prevede că infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere. De asemenea, cei condamnaţi la închisoare de cel mult 18 luni, pentru fapte fără violenţă, vor executa automat pedeapsa la domiciliu. Iniţial, legea permitea acest lucru pentru cei condamnaţi la cel mult un an de închisoare.

În plus, în forma propusă de Senat, detenţia la domiciliu va fi aplicată şi pedepselor de până la 10 ani, în cazul femeilor însărcinate ori al celor care au minori în întreţinere.

Executarea acasă a pedepsei se face fie cu brăţară electronică de supraveghere, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplinare, iar pedeapsa sa nu depăşeşte 5 ani. 

În plus, s-a oferit posibilitatea ca persoanele care execută la domiciliu pedeapsa să poată beneficia de liberare condiţionată.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 102 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Senatul a fost prima camera sesizată, astfel că forul decizional va fi Camera Deputaţilor.