Până pe 6 iulie, Muzeul Militar din Oradea găzduieşte o expoziţie inedită: 120 de lucrări de hârtie, făcute de 102 deţinuţi de la 19 penitenciare din România.

Lucrările au fost adunate în concursul "O pată albă în universul de culoare", organizat pentru prima oară de Penitenciarul Oradea. Ca să se înscrie în concurs, fiecare deţinut a trebuit să prezinte o lucrare făcută exclusiv din hârtie, majoritatea dintre ei optând pentru tehnica origami. Astfel, pe standurile expoziţiei s-au putut vedea cu precădere flori şi lebede, dar şi lucrări mai inedite: o rachetă, o perdea, o sanda sau o reprezentare a turnului Eiffel.

În lipsă, la vernisarea şi jurizarea lucrărilor deţinuţii au fost lăudaţi de membrii juriului, format din reprezentanţi ai Galeriei de Arte Vizuale, ai Asociaţiei Române de Origami şi ai facultăţilor de Arte, respectiv de Arhitectură şi Construcţii. "Habar n-au avut că pot fi o pată de culoare într-o lume gri", a spus criticul de artă Ramona Novicov, care a precizat şi că apreciază modul în care se stimulează creativitatea deţinuţilor. La eveniment a fost prezent şi proaspătul viceprimar al Oradiei, Mircea Mălan, care a studiat cu privirea fiecare lucrare în parte.

În final, Novicov a prezentat şi lucrările câştigătoare. Locul I a fost luat de deţinuţii Penitenciarului Orada Szanto Vilmos şi Joszeph Vilmoş, care au făcut o perdea din hârtie, locul doi de arădeanul Ciprian Vagner care a realizat o paletă de culori din acelaşi material, iar locul trei de Eugen Mureşan de la Penitenciarul Bistriţa, care a făcut o cetate din hârtie. Premiul pentru culoare l-a primit un deţinut care a realizat o sanda, pentru complexitate cel care a făcut turnul Eiffel din hârtie, iar pentru heraldică deţinutul care a făcut din origami stema României.