Doar aproximativ 90 de persoane s-au adunat, vineri seară, în jurul orei 19.30, în Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de Guvernul Grindeanu şi faţă de OUG pentru modificarea codurilor penale.

Pentru vineri seară, era programat un marş pe traseul Piaţa Unirii - str. Avram Iancu – Parcul Bălcescu – Bd. Decebal - Bd. Dacia – Parc Petofi – str. Republicii – magazinul Crişul – Corso – Piaţa Unirii. Cum, însă, numărul participanţilor a fost destul de mic, organizatorul Sebastian Duma a anunţat că manifestanţii vor rămâne în Piaţa Unirii.

Duma nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de numărul mic de protestatari, spunând că îi pare rău că doar atâţia orădeni au ieşit în această seară să protesteze, dat fiind că, înainte cu o zi, declarase că se aşteaptă la cel puţin 1000 de persoane. De altfel, echipajele de jandarmerie şi poliţie erau pregătite să însoţească mulţimea pe traseu, însă acum stau şi veghează de pe margine.

În luarea sa de cuvânt, Sebastian Duma le-a explicat manifestanţilor din Piaţa Unirii despre pericolul care persistă în legătură cu OUG 13, pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, şi OUG 14, pentru abrogarea celei dintâi. El a spus că OUG 14, pe care președintele PSD, Liviu Dragnea, o vrea adoptată cât mai repede în parlament, conţine, după cum se ştie, articole neconstituţionale, lucru care ar putea duce la nerecunoaşterea ei.

"Ei (politicienii - n.r) nu sunt de bună credinţă, ei încearcă să ne păcălească în continuare. Ei vor face orice ca să scape de puşcărie", a spus Duma, întărind că guvernanţii nu au rezolvat cerinţele străzii. "Nu s-a rezolvat nimic, din contră, situaţia e mai gravă acum", a spus Duma.

Ca de obicei, o parte dintre manifestanţi au venit cu steaguri tricolore, iar alţii cu pancarte cu mesaje simple - gen "#Rezist" - sau ceva mai elaborate, cum ar fi "Golan reactivat, caut Românie pe care o pot iubi". Oamenii au scandat aceleaşi sloganuri ca în serile trecute, precum "DNA să vină să vă ia", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi" sau "Vrem să muncim, nu să vă păzim".

Între altele, orădenii au ascultat, la staţia audio din piaţă, şi melodiile "În umbra marelui URSS", "Vino, Doamne" şi "Imnul protestatarilor".

Protestul s-a încheiat în jurul orei 20.30 însă fără ca numărul manifestanţilor să crească în acest interval. Cei rămaşi în Piaţa Unirii au mai scandat de câteva ori "Hoţii!" şi "Rezistăm, nu cedăm!". Totodată, supăraţi că sunt singurii care mai ies în stradă, orădenii prezenţi în centrul oraşului au strigat, la un moment dat, "Ruşine!" celor care au renunţat la protest.

După ce câţiva dintre manifestanţi au plecat, Sebastian Duma a luat din nou microfonul şi i-a îndemnat pe nemulţumiţi să iasă la protest sâmbătă şi duminică, în seara din urmă fiind aşteptate mitinguri mai numeroase în toată ţara.

Potrivit aprobării primite de organizatorii locali, sâmbătă seara, de la ora 19.30, este programat un marş pe traseul Piaţa Unirii - Traian Moşoiu - Piaţa Cetăţii - Bulevardul Cantemir - Sextil Puşcariu - Piaţa 22 Decembrie - Horia - Sucevei - Avram Iancu - Piaţa Unirii, iar duminică, de la aceeaşi oră, un marş pe traseul Piaţa Unirii - Traian Moşoiu - Piaţa 1 Decembrie - Piaţa Emanuil Gojdu - Parcul 1 Decembrie - Independenţei - Piaţa Unirii. Rămâne de văzut dacă vor fi destui protestatari...