Elevii bihoreni trebuie să se pună serios cu burta pe carte. Rezultatele simulărilor examenelor de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională arată că nu sunt pregătiţi, încă, pentru aceste teste.
Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rata de promovabilitate la simularea examenului de Evaluare Naţională în judeţ e de 33%, iar cea la Bacalaureat de 29%. Asta în timp ce la capitolul prezenţă la examen s-au înregistrat procente-record: 94% din elevii de clasa a VIII-a din judeţ au susţinut simulările, respectiv 91% din liceenii din ani terminali au dat probele de simulare a Bacalaureatului.
Şeful IŞJ Bihor a afirmat că prezenţa mare la examene demonstrează interesul unităţilor de învăţământ faţă de aceste simulări, iar notele mici - dezinteresul elevilor faţă de învăţat. "Elevii nu conştientizează că trebuie să aibă un ritm de învăţare constant. Nu învaţă în fiecare zi", a declarat Negrean.
La Evaluarea Naţională, promovabilitatea la limba română a fost de 58%, la limba maternă de 81%, iar la matematică de 33%. La Bacalaureat, 53% din elevi au luat notă de trecere la limba română, 74% la limba maternă, în timp ce proba obligatorie a profilului a fost promovată de doar 29% din elevi, iar cea la alegere de 55% din liceeni.
De asemenea, în timp ce la unele şcoli procentul de promovabilitate e ridicat (de exemplu, la Colegiul Emanuil Gojdu 88% din elevi au promovat simularea la Evaluarea Naţională, iar la Liceul Emanuel 85% din elevi au trecut simularea la Bacalaureat), la altele niciun elev n-a reuşit să ia note de trecere. Promovabilitate zero la Evaluarea Naţională e la Liceul Cadea, iar la Bacalaureat la Liceul Agroindustrial Borş.
"Situaţia nu e chiar alarmantă. Elevii mai au două luni până la examene şi pot să ajungă la nivelul de anul trecut a promovabilităţii", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, inspectorul de matematică Florin Nicoară. În 2012 în Bihor nu s-au organizat simulări de examene, aşa că rezultatele făcute publice miercuri pot fi comparate doar cu promovabilitatea de la examenele reale din 2012, la Evaluarea Naţională rata de promovare fiind de 78%, iar la Bacalaureat de 54%. La rândul său, Daniel Negrean crede că elevii bihoreni vor atinge promovabilitatea de anul trecut, fără însă să spere că vor lua note mai bune ca în 2012.
Gradul de dificultate a probelor susţinute de elevi a fost similar celui de la examenele reale. De asemenea, elevii au susţinut testele în camere supravegheate video, aşa cum se va întâmpla şi în vară.
În total, 5.270 de elevi bihoreni au susţinut examenele de simulare a Evaluării Naţionale şi 5.239 cele de Bacalaureat.