Bihorenilor din Budureasa, Bunteşti, Câmpani, Nucet şi Pietroasa, vecinilor din localităţile clujene şi din judeţul Alba cuprinse în Parcul Natural Apuseni, administraţiilor locale, celor trei consilii judeţene, turiştilor şi speologilor deopotrivă li se pregăteşte o surpriză.

Administraţia Parcului Natural Apuseni a pregătit un proiect de Regulament al activităţilor permise şi interzise pe teritoriul ariilor naturale protejate, lansat pe 19 august în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, proiect ce urmează să fie adoptat prin ordin al ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Proiectul are însă o mulţime de bube, neavând avizele ministerelor Culturii, Agriculturii şi Dezvoltării, obligatorii, şi nici consultarea tuturor autorităţilor locale şi a locuitorilor, cărora le vor fi restrânse, de pildă, drepturile de a repara ori construi drumuri, respectiv de a păşuna animale, ba chiar nici a speologilor, care vor avea acces în peşteri doar pentru cercetări ştiinţifice.

Cât de serios a fost făcut proiectul şi apoi "dezbaterea" o arată şi faptul că pe site-ul Ministerului Mediului persoanele interesate sunt invitate să trimită "opinii şi sugestii" pe adresa de mail a unei funcţionare, Liliana Vârtopeanu, de la Direcţia Biodiversitate, în termen de 10 zile de la lansare, adică până pe 29 august.

Culmea, însă, funcţionara este în concediu, aşa că un cetăţean care a încercat să-i scrie a primit ca răspuns, în engleză, mesajul "Mă distrez în afara biroului. Vorbim după 8 septembrie dacă este important. Toate cele bune" (foto).

Cum ar veni, un simulacru de dezbatere, un proiect vraişte şi un ordin de ministru ce are toate şansele să fie atacat în justiţie...