Primăria Oradea a lansat marţi în dezbatere publică proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Parcului 1 Decembrie, pe care îl doreşte complet transformat.

Conceptul a fost prezentat de viceprimarul Florin Birta şi de consilierul Adina Popa, de la Direcţia Tehnică a Primăriei, într-o conferinţă de presă care a avut loc vinerea trecută, prilej cu care a fost prezentată şi propunerea de reabilitare a Parcului Petőfi. "Încercăm să transformăm aceste parcuri astfel încât să nu folosească doar pentru tranzit şi ca locuri de relaxare pasivă, unde oamenii stau 10 minute pe bancă, ci să aducem cât mai multă lume şi de diferite grupe de vârstă în aceste parcuri", a explicat atunci Adina Popa.

În Parcul 1 Decembrie, pe lângă reabilitarea fântânii ornamentale, o investiţie care deja a fost asumată de Compania de Apă Oradea, se doreşte amenajarea unor facilităţi care nu mai există în Oradea. Pe o suprafaţă de minimum 600 metri pătraţi, ar urma să fie amenajat un traseu de "pump track", adică un mini-circuit asfaltat, dedicat cicliştilor, cu contrapante şi movile de pământ. Acest tip de traseu se parcurge fără ca biciclistul să fie nevoit să pedaleze.

De asemenea, parcul ar urma să aibă un teren de parkour (zonă cu obstacole străbătute doar din sărituri), iar locul de joacă pentru copii va fi complet reamenajat. În plus, aici ar urma să existe o zonă "splash pad", adică o piscină cu apă puţină, în care copiii s-ar putea bălăci pe timpul verii.

"Cei care doresc să vină cu propuneri sau sugestii o pot face la adresa de email adina.popa@oradea.ro sau primarie@oradea.ro, începând de azi şi până în data de 10 martie 2020", a anunţat Primăria, prin comunicatul transmis marţi.

După consultarea orădenilor, Primăria va pregăti tema de proiectare în vederea elaborării studiului de fezabilitate (aprilie 2020), după care se va trece la etapa de elaborare şi avizare a documentaţiei tehnico-economice (mai – iulie 2020). Implementarea şi execuţia proiectului ar urma să se facă în perioada august 2020 – septembrie 2021.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Parcurile 1 Decembrie şi Petőfi vor fi modernizate. Oradea va avea, în premieră, trasee de „pump track” şi o zonă de bălăceală pentru copii (FOTO)"