După o campanie electorală anostă, aproape insesizabilă pentru alegători, ultima dezbatere organizată în Bihor înainte de alegerile parlamentare programate duminică n-a ieşit deloc din tipar.

Asociaţia Pro Democraţia Oradea a chemat miercuri la prânz toţi candidaţii la o confruntare în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene, însă partidele politice n-au prea dat importanţă invitaţiei. Dovadă că doar patru politicieni au răspuns: Alexandru Flora (candidat USR Bihor la Senat), Felix Cozma (candidat PSD Bihor la Senat), Szabo Odon (candidat UDMR Bihor la Camera Deputaţilor) şi Ioan Mintaş (candidat ALDE Bihor la Senat). Audienţa dezbaterii a fost şi ea subţire, fiind formată din doar 30 de studenţi de la Ştiinţe Politice şi Jurnalism, însoţiţi de câţiva profesori.

Moderator a fost avocatul Bogdan Vîntu, preşedinte al clubului APD, care însă a dovedit că nu s-a pregătit temeinic pentru întâlnire, neştiind să adreseze întrebări relevante, care să-i oblige pe candidaţi să răspundă franc, nu să teoretizeze fără rost. Nici regulile dezbaterii nu au fost clare: Vîntu nu a stabilit o ordine în care candidaţii să răspundă, le-a spus doar că au "două-trei minute" la dispoziţie, dar niciodată nu i-a oprit când şi-au depăşit timpul.

Aiureli de campanie

După ce au avut ocazia să se prezinte, candidaţii au trebuit să răspundă la câteva întrebări puse de moderator. Prima a fost de-a dreptul uluitoare, Vîntu întrebându-i pe politicieni dacă ar fi de acord să iniţieze un proiect de lege prin care să stabilească că la fiecare ordonanţă de urgenţă să fie abrogate alte două existente, precizând că acest sistem este "funcţional în alte state", dar nu şi în care anume şi cum funcţionează, mai exact.

USR-istul Flora i-a răspuns cu sinceritate lui Vîntu că nu este jurist, aşa că nu ştie dacă aşa ceva este posibil, PSD-istul Cozma i-a spus că nu crede în utilitatea acestei iniţiative, ci mai degrabă în îmbunătăţirea legilor existente, opinie împărtăşită şi de reprezentantul ALDE Mintaş, iar UDMR-istul Szabo a spus că este de acord cu simplificarea legilor.

Somn uşor

Reprezentantul APD a mai vrut să afle de la politicieni ce păreri au despre pensiile speciale şi despre salariile din sectorul public, întrebări la care Cozma şi Flora au răspuns scurt şi la obiect, dar Szabo şi Mintaş s-au întins în teoretizări care i-au plictisit pe studenţi. De altfel, Felix Cozma chiar a declarat că tinerii par că aproape adorm, motiv pentru care i-a îndemnat şi să spună ei ce aşteptări au de la parlamentari.

Fără însă a fi nici ei prea bine pregătiţi pentru întâlnire, studenţii i-au chestionat pe politicieni dacă ar fi de acord cu revizuirea Constituţiei, dar fără să întrebe concret ce schimbări îi interesează, ce politici educaţionale vor susţine ori dacă vor vota după propria conştiinţă sau cum le va cere partidul din care fac parte.

Politicieni curaţi

BIHOREANUL a adresat la rândul său o întrebare pentru Szabo şi Mintaş, care sunt pe lista neagră a candidaţilor întocmită de România curată, cerându-le să spună dacă se simt politicieni "curaţi".

Szabo Odon a spus că i se pare "absolut jenant" că se află pe listă pentru faptul că este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege care prevede că doar primarii condamnaţi cu executare să-şi piardă mandatele.

Ioan Mintaş, care nici măcar n-a ştiut de existenţa listei, a spus că, deşi este acuzat că este traseist politic, acest lucru nu este adevărat, deoarece în PSD... n-a avut funcţii. Cât despre datoriile fiscale, ele ar fi, desigur, intepretări eronate.