Strategia de salubritate pentru deceniul 2015-2025 n-a stârnit prea mult interes pentru orădeni: Primăria a primit o singură propunere scrisă de modificare a documentului, iar la dezbaterea propriu zisă, care a avut loc marţi seară, au venit doar 20 de persoane. Dintre participanţi, jumătate au fost reprezentanţii firmelor din domeniu, RER Ecologic Service (operatorul licenţiat de salubritate al municipiului) şi Eco Bihor (firma care administrează halda de deşeuri a oraşului), dar şi al unei firme specializate în realizarea containerelor subterane.

Deşeurile vor "migra"!

Moderată de şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea, dezbaterea a fost deschisă de reprezentantul asociaţiei de proprietari Şelimbărului 1, Ioan Horvat, care a spus din capul locului că nu este de acord cu propunerea municipalităţii de a amenda asociaţiile care nu colectează selectiv deşeurile. "Ce măsuri pot să iau când vin alţii şi lasă gunoaiele la noi? (...) Nu amenda este soluţia!", a spus Horvat. Orădeanul a mai spus că tarifarea deşeurilor la volum, o altă propunere a Primăriei, va duce la "migraţia" deşeurilor: cei care vor vrea să scape de plata facturilor de gunoi vor lăsa gunoaiele în containerele asociaţiilor.

Ghitea i-a replicat însă că noul sistem de tarifare nu se va pune în aplicare decât după ce ţarcurile deşeurilor vor fi închise cu cartele. Cât despre necesitatea amenzilor, directorul tehnic al Primăriei a precizat că dacă Oradea nu îşi va reduce cantităţile de deşeuri depuse în haldă, va fi bună de plată în faţa autorităţilor europene. Pe de altă parte, moderatorul dezbaterii le-a dat dreptate oamenilor nemulţumiţi că ar putea plăti pentru nepăsarea altora, precizând că va transmite acest punct de vedere primarului Ilie Bolojan şi Consiliului Local.

Un alt orădean, reprezentantul asociaţiei de proprietari Adona 306, a sugerat Primăriei nu doar să închidă ţarcurile cu cartele, ci şi să monteze camere de filmat în jurul lor. Astfel, amenzile vor putea fi date doar celor care nu respectă sistemul de colectare selectivă, nu întregii asociaţii.

Punctul de vedere al inoportunităţii amenzilor a fost susţinut şi de Silvia Ardelean, preşedinta Asociaţiei 108. "Să se pună accent pe supravegherea de către Poliţia Locală şi persoanele prinse să fie amendate", a spus femeia, adăugând că în mod cert va contesta în instanţă orice amendă încasată de asociaţie pe această temă.

Colectare de două ori

Reprezentanţii RER Ecologic Service şi Eco Bihor au luat la rândul lor cuvântul, arătând că din 2017 fiecare depunere de deşeuri la haldă va însemna o taxă pe care municipiul o va plăti Administraţiei Fondului de Mediu. "În mod cert vom plăti, depinde cât", a spus directorul Eco Bihor, Zoltan Pasztai.

De cealaltă parte, directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş, a arătat o altă latură a sistemului: deşeurile selective ale orădenilor sunt compuse în mare parte din deşeuri reciclabile amestecate cu menajere. "Poate veţi râde, dar am ajuns să facem două colectări pentru acelaşi recipient: una în care ridicăm fracţia uscată şi una în care o luăm pe cea aşa-numită neconformă", a precizat Mălinaş.

Pubele în loc de saci

Un orădean care locuieşte la casă, George Perţe, a luat la rândul său cuvântul, precizând că cea mai spinoasă problemă pentru el şi vecinii săi sunt sacii galbeni în care colectează deşeurile reciclabile, inestetici şi nu foarte utili, pentru că sunt o "pradă" pentru câini ori pisici. "Poate ar trebui să ne gândim la această idee cu recipienţi în locul sacilor. Sacii sunt o variantă care nu prea are legătură cu civilizaţia", a spus Ghitea, după ce Mălinaş a precizat că operatorul de salubritate investeşte trimestrial în 17.000 de saci oferiţi gratuit orădenilor.

Proiectul de strategie pentru salubritatea Oradiei va fi supus votului consilierilor locali ai Oradiei. Trei dintre aceştia, Adrian Stângă, Adrian Felea şi Teofil Filimon au şi fost prezenţi la dezbaterea publică, Stângă garantându-le orădenilor că va ţine cont de propunerile acestora.

Până când strategia va fi dezbătută în CL, cetăţenii mai pot trimite sugestii pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro.