Desfăşurată sub genericul "Relatările medicilor din prima linie", dezbaterea găzduită vineri, 10 decembrie, de Primăria Oradea i-a avut ca invitaţi pe dr. Carmen Pantiş - medic primar ATI la Spitalul Clinic Judeţean, dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea - medic-şef la DSP Bihor şi dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

Aceasta a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea, precum şi pe canalele social-media ale partenerilor. 

Despre pacienţii intubaţi

Dr. Carmen Pantiş, medic primar ATI la Spitalul Judeţean, a relatat situaţii-limită cu care s-a întâlnit în spital, la Terapie Intensivă: "Bănuiesc că tot frica a motivat mulţi bihoreni să se vaccineze, pentru că au asistat la situaţii dramatice. Nu pot să exprim câtă durere am văzut în ochii unor tineri ajunşi în stare gravă la spital, la care boala a debutat lent şi a ajuns să se agraveze brusc. Din păcate, am avut oameni pe care nu am mai putut să-i salvăm", a spus dr. Carmen Pantiş.

Aceasta a ţinut să sublinieze că niciun pacient nu este intubat dacă starea sa de sănătate nu cere acest lucru, ci doar când organismul nu mai reacţionează deloc la terapia medicamentoasă. "Da, au fost situaţii când nu am avut posibilitatea de a cere acordul aparţinătorilor. Situaţii dramatice apărute la 2 noaptea, când pacientul intra în stare critică şi singura soluţie pentru a-i salva viaţa era intubarea. Oamenii trebuie să ştie că un pacient intubat nu este egal cu un pacient decedat. Da, are şanse mai mici, dar are o şansă la viaţă pe care nu i-o putem lua", a spus dr. Pantiş.

Aceasta a subliniat că, din păcate, de multe ori abia atunci când se confruntă cu astfel de situaţii dramatice oamenii înţeleg cu adevărat gravitatea bolii şi conştientizează că imunizarea prin vaccinare e singura soluţie de a-şi proteja viaţa.

Au stat prea mult

Una dintre cele mai de întâlnite probleme în Bihor este aceea că oamenii au stat prea mult acasă de la debutul simptomelor, în loc să ceară ajutor medical de specialitate. Mulţi au evitat internarea, agravându-şi, astfel, boala.

"Dacă pe unii frica de boală i-a făcut să se îndrepte spre centrele de vaccinare, pe alţii i-a determinat să stea acasă, iar acest lucru a născut multe tragedii", a spus dr. Diana Racz, medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

Atenţie la long-Covid!

Dr. Diana Moldovan, medic primar pneumolog la Spitalul Municipal, a întârit cele spuse de dr. Pantiş, precizând că o formă gravă a bolii poate duce la consecinţe tragice, aşa cum este decesul, dar şi la consecinţe pe termen lung. Este vorba de aşa numitul sindrom long-Covid, simptome ce apar după trecerea prin boală şi afectează diverse organe ale pacientului pe perioade mai scurte, iar în anumite cazuri chiar şi pe perioade îndelungate.

Dr. Moldovan a răspuns la o întrebare pe care şi-o adresează mulţi cetăţeni: cum se explică faptul că ţări cu o rată mare de vaccinare au în continuare un număr mare de infectaţi?

"Explicaţia o reprezintă nerespectarea corespunzătoare a măsurilor de prevenţie, cum sunt purtarea măştii şi distanţarea socială. Dar, diferenţa mare în aceste ţări cu procent mare de vaccinare o face numărul mic de internaţi la terapie intensivă, tocmai pentru că şi cei care fac boala fac o formă uşoară. Pe când în ţările cu rată mică de vaccinare, procentul celor care ajung la terapie este mult mai mare, deoarece fac o formă gravă a bolii", a explicat pneumologul.

Vaccinaţi în... valuri

La rândul său, dr. Călin Sonea a prezentat felul în care a evoluat atitudinea semenilor faţă de campania de vaccinare, cu totul altfel decât ar fi fost eficient.

"Din păcate, oamenii s-au vaccinat în plin val pandemic, în lunile martie, aprilie şi mai fiind administrate în Bihor peste 60.000 de doze pe lună. Din păcate, după ce măsurile s-au relaxat, în loc ca oamenii să se pregătească şi să se protejeze în faţa noului val care a urmat în septembrie, numărul de vaccinări a scăzut. Astfel, în luna august au fost înregistrate sub 10.000 de doze pe lună", a precizat dr. Sonea.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor vaccinate în Bihor depăşeşte 201.000 de persoane, mai exact 40% din populaţia eligibilă la vaccinare în judeţ.

Singura soluţie

Vaccinul cu ARN mesager nu face altceva decât să ajute corpul să producă anticorpi, după care se elimină din organism. Astfel, la 7 zile de la vaccin, corpul ajunge să aibă de zece ori mai mulţi anticorpi decât dacă ar fi trecut prin boală, conform specialiştilor.

Mesajul medicilor aflaţi în prima linie către marele public: singura modalitate de a ne întoarce la normalitate şi a ne proteja viaţa este vaccinarea. Însă, chiar dacă autorităţile sanitare fac tot ceea ce ţine de ele, prevenţia ţine doar de fiecare individ în parte.

Vezi mai jos dezbaterea!