Dezbaterea publică organizată joi seară de USR Bihor pe tema solicitării de autorizare depusă de ferma Nutripork din Ioşia la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor n-a fost un subiect de interes pentru orădeni.

Orădenii, inerţi

Anunţată pe Facebook şi în mass-media locală, întâlnirea a adunat doar 14 persoane, aproape toţi membri USR. Nici măcar ONG-urile care, potrivit preşedintelui USR Bihor, Cristian Rusu, au promis că vor sprijini orice demers anti-Nutripork, nu şi-au trimis reprezentanţii la întâlnire. Este vorba de asociaţiile Ecotop, Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică şi Coaliţia Rogerius. Singurele organizaţii non-politice reprezentante au fost Sântandrei Metropolitan Area (SMA) şi Oradea Civică.

De altfel, preşedinta Asociaţiei SMA, chimista Carmen Lezeu, s-a arătat dezamăgită de lipsa de reacţie a orădenilor faţă de problema Nutripork. "Simt că lupt de una singură", a mărturisit aceasta BIHOREANULUI. În numele ONG-ului pe care îl conduce şi alături de Nadia Pal, cea care în 2015 a adunat peste 3.000 de semnături pentru închiderea sau relocarea fermei de porci, Lezeu a depus la APM Bihor luna trecută un memoriu, prin care arată, inclusiv cu calcule ştiinţifice, cum anume Nutripork poluează aerul, apa şi solul din jur. De asemenea, deşi nu este membru al partidului, chimista a participat, marţi, la o conferinţă de presă ce a avut loc la USR Bihor, în care a explicat că există soluţii tehnice pentru ca ferma să nu împută oraşul şi Sântandreiul, dar că nu se doreşte aplicarea lor.

Întinsă pe durata a mai bine de o oră, dezbaterea a fost de fapt o discuţie pe tema procedurii iniţiate de Nutripork, în care USR-iştii au dovedit că nu sunt prea informaţi, neştiind, de pildă, ce presupune o autorizaţie de mediu şi că documentul va trebui să conţină exact condiţiile în care ferma va funcţiona. Totuşi, au avut o concluzie comună: partidul şi ONG-urile care şi-au declarat sprijinul vor semna un memoriu prin care Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor i se va cere fie să nu elibereze autorizaţia, fie să o elibereze în condiţii stricte.

Întrebări la Minister

Totodată, singurul parlamentar al USR Bihor, Silviu Dehelean, a anunţat în cadrul acestei întâlniri că luni va depune o interpelare la Ministerul Mediului, cerând lămuriri despre transpunerea în legislaţia românească a unei directive europene privind impactul asupra mediului. Potrivit lui Dehelean, această directivă stabileşte reguli clare şi, astfel, ar rezolva dileme româneşti privind poluarea. Totodată, deputatul are de gând să ceară APM Bihor datele în baza cărora Nutripork a solicitat autorizaţia, dar şi normele legale pe care Agenţia trebuie să le aplice.

Întrebat de BIHOREANUL dacă demersul său nu este, totuşi, tardiv, dat fiind că, până când el va primi răspunsuri de la autorităţi, procedura autorizării ar putea fi încheiată sau aproape de final, Dehelean a spus că, personal, n-a ştiut de solicitarea Nutripork "până săptămâna trecută".

În analiză

Solicitarea Nutripork pentru emiterea unei noi autorizaţii de mediu pentru ferma de porci din Ioşia este în aceste zile în analiza Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Pe 25 octombrie a avut loc prima şedinţă a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul instituţiei în care s-a dezbătut această cerere, iar concluzia a fost că beneficiarul trebuie să depună la dosar şi un plan de măsuri privind mirosurile. Cel mai probabil, acest plan va fi prezentat Agenţiei săptămâna viitoare.

Apoi, firma Nutripork şi APM Bihor vor conveni o dată pentru dezbaterea publică a solicitării, iar anunţul acestei întâlniri va fi făcut public cu 20 de zile înainte, într-un ziar local şi pe site-ul APM.