Consiliul Local Oradea se pregăteşte să îşi mute şedinţele la secret. Întruniţi joia trecută cu 30 de minute mai devreme, departe de ochii presei, consilierii locali şi-au votat noul regulament de funcţionare.

Normativul permite organizarea de şedinţe de la distanţă, online sau prin videoconferinţă, astfel încât fiecare ales să poată vota de acasă sau de la locul de muncă, fără a fi nevoit să se mai frece de "coronaviruşii" colegilor.

Sistemul a fost deja pus la punct în cel mai restrictiv mod cu putinţă, astfel încât orădenii să nu poată asista live la dezbateri. Municipalitatea a obţinut săptămâna trecută de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale o linie sigură la care, la deschiderea şedinţei, se vor conecta consilierii, conducerea Primăriei şi angajaţii care numără voturile.

Aleşii vor vorbi pe rând, şedinţa va fi înregistrată, iar hotărârile adoptate vor fi aduse ulterior la cunoştinţa populaţiei. Profitând de starea de urgenţă, conducerea oraşului se pregăteşte să abandoneze principiul transparenţei în favoarea mentalităţii cazone, conform căreia ordinul se execută, nu se discută. Şi atunci să vezi exproprieri şi regulamente restrictive...