Până la Paştele ortodox, toate scările de bloc din Oradea vor fi dezinfectate. Ca să prevină răspândirea noului coronavirus, Primăria a comandat lucrări de dezinfecţie pentru scările de bloc, aşa cum obligă una din ordonanţele militare în vigoare.
Muncitorii firmei Coral Impex au luat la pas fiecare cvartal, folosind pentru dezinfectare un produs pe bază de peroxid de hidrogen, adică apă oxigenată. Această substanţă nu este toxică, dar orădenii trebuie să respecte, totuşi, nişte măsuri de precauţie.
Nu e toxic
Dezinfecţia scărilor de bloc împotriva Covid-19 a început lunea trecută, la ora 9, pornind din cartierul Nufărul către zona centrală. Firma Coral Impex, care are un contract general cu Primăria Oradea pentru lucrări de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie în oraş, a mobilizat trei echipe cu câte trei angajaţi fiecare. "Toţi sunt calificaţi şi atestaţi conform legislaţiei în domeniu, cu vastă experienţă în prestarea acestor servicii", garantează biologul Alexandra Puiu (foto), reprezentant al Coral Impex.
Potrivit acesteia, substanţa dezinfectantă folosită este pe bază de apă oxigenată. "Are efect virucid şi este avizată de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii", asigură biologul. Dezinfecţia se face prin pulverizare cu aparate specifice, în fiecare scară, de la parter până la ultimul etaj. Sunt curăţate inclusiv lifturile şi balustradele.
Produsul folosit nu este unul toxic, însă ar putea fi iritant, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. "Din acest motiv, recomandăm să nu se circule pe casa scării în timpul efectuării dezinfecţiei şi timp de minimum două ore după prestarea serviciului, iar pentru cardiaci şi astmatici, minimum patru ore. După acest interval, recomandăm ca spaţiul să se aerisească timp de minimum o oră", spune Puiu. Aceste indicaţii au fost menţionate şi pe afişe puse la intrarea în fiecare scară de bloc.
Până la Paşte
Reprezentanţii Primăriei şi ai Coral Impex estimează că misiunea dezinfectării celor 2.600 de scări din oraş se va încheia în această săptămână. "Ne-am propus ca până în vinerea dinaintea Paştelui ortodox să finalizăm", spune viceprimarul Florin Birta.
Obiectivul pare că va fi atins. Până la finalul săptămânii trecute, au fost dezinfectate scările de bloc din Nufărul şi Cantemir, iar muncitorii avansau spre zona centrală şi vestică a urbei.
Viteza de lucru depinde şi de modul în care orădenii înţeleg să coopereze şi să le permită angajaţilor să intre în blocuri, dat fiind că multe imobile au accesul restricţionat cu interfon. "Până acum nu am avut probleme. Oamenii înţeleg importanţa dezinfecţiei şi mulţi ne aşteaptă cu uşile deschise", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.
Primăria va plăti executantului 42 lei pentru dezinfecţia unei scări de bloc.
OTL a dezinfectat staţiile
Dezinfecţii s-au făcut, încă de la jumătatea lunii martie, şi în pieţele agroalimentare din Oradea, la comanda Administraţiei Domeniului Public.
De asemenea, săptămâna trecută, angajaţii OTL au dezinfectat staţiile de tramvai şi de autobuz. Pe lângă mijloacele de transport în comun, aceştia vor curăţa toate spaţiile din administrarea societăţii, inclusiv peroanele şi autogările. "Operaţiunea de dezinfecţie va fi reluată de câte ori va fi necesar", a spus directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.
Ca o măsură preventivă, conducerea societăţii ia în calcul ca pe viitor toţi călătorii care urcă în mijloacele de transport în comun să fie testaţi cu termoscannere, pentru identificarea celor care au febră, un simptom de infestare cu noul coronavirus. Verificarea călătorilor este posibilă dat fiind că numărul acestora s-a redus drastic, de la introducerea restricţiilor de circulaţie.
Vocea străzii
Scările de bloc din Oradea sunt dezinfectate, iar în pieţe şi pe stradă oamenilor li se va lua temperatura. Ce părere aveţi despre aceste măsuri?
Nu cred că aceste termometre, cu care se măsoară temperatura de la distanţă, sunt exacte. Am mai mare încredere în cele cu mercur.
Andrea Béres
Primăria trebuia să dezinfecteze străzile din Oradea, nu doar scările de bloc. Am văzut că în multe oraşe din străinătate s-a făcut asta.
Irén
Mi se pare o tâmpenie să se ia temperatura oamenilor. Nu doar Covid-19 poate produce febră, iar mulţi bolnavi cu Covid nici nu au febră.
Istvan Lorincz
Foarte bine face Primăria cu aceste măsuri. Poate aşa vor sta mai mult acasă bătrânii, care se plimbă aiurea prin oraş.
Flavia Furtos
Mi se pare un abuz să se măsoare temperatura pe străzi. Oricum, bolnavii stau acasă. Mai lipseşte să ne vaccineze la colţul străzii.
Foriş Diana
Dacă un şofer a condus prin soare, termometrul va arăta peste 38 de grade. Ne vor băga pe toţi la izolare. În plus, poliţistul nu e medic.
Adrian Popa