Aderarea României la Uniunea Europeană a adus delimitarea unor situri Natura 2000, arii protejate pentru conservarea unor habitate şi specii ocrotite la nivel european. Nu mai puţin de 23% din suprafaţa României corespunde acestor situri, uneori suprapuse şi cu alte categorii de arii protejate. Responsabilitatea custodiei lor a fost delegată de Ministerul Mediului către Consilii Judeţene, Regia Naţională a Pădurilor, ONG-uri etc., iar în Bihor Aqua Crisius are în grijă 6 astfel de arii, pentru care, la fel ca toţi custozii, are obligaţia să realizeze planuri de management.

Planurile acestea sunt oglinzile siturilor, arată cum pot fi menţinute habitatele şi speciile de interes comunitar într-o stare de conservare favorabilă sau cum poate fi îmbunătăţită această stare, şi trebuie dezbătute cu comunităţile locale, întrucât presupun şi anumite reglementări care îi pot afecta pe cetăţeni.

Aici, însă, intervine ruptura, nepăsarea cronică. Dintre cele 27 de comunităţi vizitate de noi, nu multe au dovedit că merită astfel de situri. Puţini edili sunt cei care văd dincolo de câştigul imediat şi au o atitudine deschisă faţă de chestiunile ce vizează mediul înconjurător. Am întâlnit şi persoane care nu înţelegeau cum pentru 30 de lei, cât plătesc pentru un permis de pescuit anual valabil în toată ţara, nu au ape curate, păzite şi populate. Dar acesta este un alt subiect...

La fel de regretabil, dar adevărat: nu te poţi gândi la natură, biodiversitate sau la adaptarea la schimbările climatice când trăieşti din ajutorul social, nu ai parte de învăţământ ca lumea sau -  mai rău - nu ştii ce pui mâine pe masă. Nu poţi aprecia valorile naturale când trăieşti sub pragul sărăciei, la fel ca peste 25% din populaţia ţării.

Totuşi, indolenţa faţă de mediu mă intrigă. Am impresia că e o boală naţională să facem totul în ultima clipă, când nu mai există alternativă. Şi asta pentru că ne este greu să percepem mediul înconjurător ca pe ceva viu, ca pe un sistem care a evoluat timp îndelungat şi care va evolua şi după ce noi nu vom mai fi. Ca persoane sau ca specie.

Andrei Togor
manager de proiect
Aqua Crisius