În săptămâna în care s-au ridicat toate restricțiile cauzate de pandemie, la Oradea are loc o nouă ediție a concursului gastronomic „D’ale porcului”, dedicat comunelor și orașelor din județ.

Sâmbătă dimineață, în parcarea centrului comercial ERA Park, s-au adunat echipele înscrise în competiție și comercianții de produse tradiționale sau artizanale care n-au vrut să rateze primul eveniment „liber”, post pandemie.

Concurenți puțini, dar entuziaști

Anvergura celei de-a opta ediție a concursului „D’ale porcului” nu este însă amplă, atât numărul concurenților, cât și al comercianților fiind destul de restrâns. Mai precis, la start în întrecerea gastronomică s-au aliniat doar opt echipe, din Nojorid, Girișu de Criș, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Pomezeu, Oșorhei, Avram Iancu și Tulca. Edilii însăși au venit, fie ca să-și încurajeze colegii, fie ca să gătească ei înșiși. Lângă porcul tranșat, fiecare a avut condimentele secrete, pentru a prepara cele mai gustoase mâncăruri.

Primul concurs al zilei a fost dedicat pălincii, iar juriul format din bucătari cu experiență a trecut pe la fiecare stand în parte, ca să guste licoarea și să o noteze. Pe timpul zilei mai sunt programate concursuri  cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi demonstraţii culinare.

„Am trăit ce nu ne-am fi dorit”

La primele ore, nici vizitatorii n-a fost prea mulți, pe la standuri trecând în mare măsură doar persoane vârstnice din Oradea, care au ieșit devreme la cumpărături. Cum însă soarele strălucește, iar temperaturile sunt în creștere, organizatorii și comercianții speră că în timpul zilei, numărul vizitatorilor va crește.

„Mă bucur că se poate organiza un eveniment fără restricții, mă bucur că revenim la viața normală. Îmi cer scuze că a trebuit doi ani să impunem restricții și să facem verificări. Mă gândesc că ați înțeles cu toții de ce. Am trăit ce nu ne-am fi dorit”, a spus prefectul Dumitru Țiplea, la deschiderea oficială a concursului.

Jurații au spus la rândul lor că nu vor avea o misiune ușoară și că, după primele observații, și-au dat seama că departajarea echipelor se va face cu dificultate. „Văd progres, văd tehnici noi de gătire, atenție la detalii, ingrediente noi, lucruri pe care le apreciem. Felicitări celor care țin de tradiții. Ne simțim ca la bunici de fiecare dată când suntem aici”, a spus Bogdan Vandici, un bucătar tânăr, dar apreciat, care a mai făcut parte din juriu și în edițiile anterioare.

Festivalul va continua şi duminică, tot în parcarea ERA Park, unde va avea loc un târg de produse locale numit "Fain din Bihor".

"D`ale porcului" este organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!