Un nou scandal financiar de nivel mondial: peste 13 milioane de documente, ce continuă seria "Panama Papers", au fost publicate şi arată cum lideri ai lumii şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale, scrie riseproject.ro.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby şi a unui furnizor de servicii offshore numit Estera, şi au fost obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Avere pe spatele britanicilor săraci

Cel mai "greu" nume de pe listă este cel al reginei ​Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Proprietatea privată a suveranei ar fi transferat într-un cont offshore din insulele Cayman şi Bermuda nu mai puţin de 10 milioane de lire sterline. De asemenea, regina a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale şi credite pentru nevoi personale.

Mai intrigant, scrie Digi24.ro, este că fondul de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.

Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci, însă nu s-a ştiut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o, mai notează sursele citate.

Legături SUA - Rusia

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerţ al SUA a folosit un lanţ de entităţi din Insulele Cayman pentru a deţine acţiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienţi se numără Sibur, printre ai cărei patroni se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar şi Gennady Timchenko, notează Rise Project.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveală şi alte legături dintre SUA şi Rusia în ceea ce priveşte relaţiile de afaceri: în 2011, un fond de investiţii al mogulului IT Yuri Milner a acţionat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în reţeaua socială Twitter.

VTB este implicată şi în rafinăria românească Rafo Oneşti, ca principal finanţator în ultimii ani ai acţionarilor ruşi, mai scriu jurnaliştii Rise Project. 

Paradise Papers mai dezvăluie şi legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, dar şi că uriaşe companii, precum Apple, Nike şi Uber, încearcă să evite plata taxelor prin diverse artificii.

Totodată, cel puţin 12 consilieri, membri de cabinet şi finanţatori importanţi ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.