Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul celor 73 de kilograme de minereu radioactiv din depozitul Companiei Naţionale a Uraniului Ştei au provocat o dezbatere naţională, fiind preluate marţi de toate agenţiile de presă importante şi de majoritatea canalelor media din toată ţara.

Tonul l-a dat, încă de dimineaţă Antena 3, care a lansat o adevărată dezbatere pe această temă, în emisiunea "Se întâmplă în România", cu Maria Coman. De altfel, Florin Ciucaş, redactorul şef al săptămânalului BIHOREANUL şi al portalului eBihoreanul.ro, a avut mai multe intervenţii în direct, pe marginea acestui subiect.

Povestea a fost preluată, ulterior, de toate emisiunile de ştiri, dar şi de Realitatea TV, agenţia Mediafax, portalul de ştiri Hotnews, Evenimentul Zilei, PRO Tv sau Gândul, care au citat ziarul nostru. Neobişnuit este că siteul cotidianului România Liberă a preluat integral textul articolului publicat în BIHOREANUL.

În vreme ce reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare şi cei ai Poliţiei s-au grăbit să declare că dispariţia rocilor cu uraniu nu este periculoasă pentru populaţie, deşi simpla atingere poate da naştere la boli grave, canalele mass-media au criticat la unison măsurile deficitare de pază a materialelor radioactive.

Întrebaţi cum se poate ca dintr-un obiectiv, care teoretic ar trebui să fie bine securizat, să dispară asemenea materiale periculoase, reprezentanţii CNCAN nu au putut furniza răspunsuri concrete, arătând cu degetul spre reprezentanţii CNU şi ai firmei de pază angajate de aceştia.

Depozitul din care au dispărut ţevile cu uraiu este situat lângă linia ferată din Ştei, care desparte punctul de lucru Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului de o altă firmă din domeniul mineritului. În apropierea depozitului CNU de la Ştei, la 50 de metri, se află ghereta paznicului celeilalte firme, iar locul mai este păzit de 2 paznici de la CNU.

Între timp, poliţiştii caută în prezent ţevile cu uraniu dispărute de la Ştei, iar, potrivit inspectorului principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, există deja un cerc de suspecţi. "Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care ar fi dispărut cele opt bare metalice cu conţinut de minereu de uraniu de maxim 3%, pentru a stabili data dispariţiei etaloanelor respective. Verificăm inclusiv modul în care a fost elaborat şi pus în aplicare planul de pază al respectivului depozit, dacă au fost respectate toate prevederile legale", a punctat Dinu.

Că cele 73 de kilograme de minereu radioactiv au dispărut s-a descoperit săptămâna trecută, când muncitorii se pregăteau să transporte minereul la fabrica de prelucrare de la Feldioara. Pentru a nu panica populaţia, până la intervenţia BIHOREANULUI autorităţile au ţinut incidentul deosebit de grav la secret, în pofida pericolului de contaminare pentru persoanele care ar putea intra fără să ştie în contact cu uraniul, sau chiar a posibilităţii utilizării lui în scopuri teroriste.

Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, lungi de 3,5 metri şi cu diametrul de doi ţoli (5,08 centimetri). Fiecare bară era umplută cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu. În trecut, aceste dispozitive, denumite de mineri "etaloane", erau folosite la calibrarea staţiei care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băiţa-Plai. Cilindrii au fost adăpostiţi într-un buncăr special de beton cu uşă metalică şi închis cu lacăt.

Vezi un fragment din emisiunea Antena3 AICI şi în articolul: "Zeci de kilograme de minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit din Bihor. Populaţia României, în pericol?"