Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor îşi reorganizează mai multe structuri din subordine pentru a putea asigura în continuare îngrijirea pentru aproape 100 de tineri cu dizabilităţi care au împlinit 18 ani.

Reorganizarea a fost aprobată, marţi, cu unanimitate de voturi în Consiliul Judeţean Bihor. Potrivit notei de fundamentare înaintate de DGASPC Bihor, "s-au identificat 80 de beneficiari din sistemul de protecţie a copilului şi 14 din sistemul de protecţie a persoanelor adulte (tineri care erau admişi peste capacitatea centrelor), pentru care, în urma evaluării socio-psiho-medicale, a rezultat faptul că cele mai potrivite forme de rezidenţă sunt locuinţele protejate şi centrele rezidenţiale de recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi".

"Este vorba despre tineri adulţi care au împlinit 18 ani în sistem şi a trebuit, potrivit legii, să-i scoatem din măsura de protecţie a copilului. Este vorba despre persoane care rămân în sistem şi din cauza faptului că au dizabilităţi", a declarat pentru BIHOREANUL Călin Puia, directorul DGASPC Bihor.

În locuinţele protejate vor ajunge, astfel, tinerii care nu au handicap grav şi care s-ar putea, sub supraveghere, descurca singuri şi chiar integra pe piaţa muncii. Ceilalţi tineri vor continua să locuiască în centre de recuperare pentru adulţi cu dizabilităţi.

"Având în vedere faptul că resursele financiare sunt limitate, precum şi restricţiile în ceea ce priveşte construcţia de noi centre, soluţia pentru asigurarea spaţiilor necesare (...) este reorganizarea centrelor de plasament pentru copii în centre pentru persoane adulte cu dizabilităţi", au explicat reprezentanţii DGASPC Bihor în nota de fundamentare.

Concret, de la 1 octombrie, se desfiinţează Centrul de Plasament pt Copii cu Dizabilităţi nr. 1 Oradea, iar modulele acestuia se reorganizează. Modulul Iepuraşi, cu 12 locuri, devine modul Încrederea, în subordinea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap nr. 2, a cărui capacitate va creşte, aşadar, la 28 de locuri. De asemenea, modulul Ghioceii, cu 12 locuri, va fi absorbit de Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 2 Oradea. În fine, modulul Peştişorul Auriu al centrului, cu 10 locuri, va deveni Locuinţa maxim protejată Dacia.

Nu sunt singurele schimbări aprobate în şedinţa CJ Bihor de marţi. De la 1 octombrie, modulul Ciupercuţe din cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 2 Oradea, cu 12 locuri, va fi absorbit de Centrul de Plasament Oradea, care va avea acum o capacitate totală de 32 de locuri.

De asemenea, Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 5 Tinca şi Centrul de Recuperare pentru Copii Tinca vor fi desfiinţate, iar structurile acestora se vor reorganiza, fiind preluate prin înfiinţarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap nr. 2 Tinca, cu o capacitate totală de 44 de locuri.

Totodată, după reorganizarea structurilor subordonate DGASPC Bihor, modulul Arc din cadrul Centrului de Plasament Tinca va fi divizat, înfiinţându-se pe această cale Locuinţa Maxim Protejată Arc Beiuş, cu o capacitate de 10 locuri.

DGASPC Bihor a obţinut aprobare şi pentru înfiinţarea unei locuinţe moderat protejate într-un apartament din Oradea, cu o capacitate de patru locuri. În fine, potrivit hotărârii, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina" Oradea îşi va schimba denumirea în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina" Oradea. De serviciile acestuia vor beneficia tinerii din centrele de reabilitare pentru adulţi precum şi alte persoane cu dizabilităţi din comunitate.