Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.

ATENȚIE! Medicul curant joacă un rol primordial în coordonarea îngrijirilor medicale și în personalizarea tratamentului.

În unele țări, ca de exemplu în Franța, diagnosticul, tratamentul și urmărirea pacienților cu diabet va fi făcută în viitorul apropiat de către medicul de familie, medicii specialiști fiind consultați în cazul complicațiilor.

În majoritatea țărilor luarea în evidență a bolnavului diabetic și administrarea tratamentului se face de către medicul specialist diabetolog, rolul medicului de familie fiind foarte important, prin urmărirea și administrarea tratamentului indicat de către specialist, prevenirea complicațiilor și semnalarea tulburărilor apărute în timp.

În cadrul examenului medical periodic, bolnavul va fi informat despre examinările clinice și de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului și a strategiei terapeutice.

REȚINEȚI! Bolnavul de diabet trebuie să înțeleagă că această boală lentă poate avea urmări foarte grave și astfel necesitatea cooperării cu medicul curant este indispensabilă.

Pe parcursul vizitelor medicale medicul curant va îndruma bolnavul pentru investigații suplimentare spre alți medici specialiști și anume: cardiolog, nefrolog, oftalmolog, stomatolog, dar și către dieteticieni, podologi, fizioterapeuți sau psihologi.

În cursul vizitei medicale bolnavul ar trebui să aibă o listă cu toate problemele care îl deranjează. Medicul îi va explica pe înțelesul acestuia problemele în cauză, punând accentul pe noile tendințe de tehnologizare a mijloacelor de evaluare a bolii, cum ar fi manipularea noilor tipuri de glucometre.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!