Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree care sunt uşor de folosit şi sigure. O altă grupă de medicamente este reprezentată de biguanide, dintre care metforminul este utilizat în cazurile de diabet ale obezilor, chiar şi ca unică terapie.

Medicamentele orale sunt eficiente în formele mai uşoare de boală, iar în cele mai severe nu pot determina reducerea semnificativă a glicemiei. Tratamentul cu insulină se aplică pacienţilor cu diabet insulino-dependent şi la unii pacienţi cu diabet non-insulino-dependent. Insulina este un hormon pancreatic care controlează nivelul glicemiei. Avantajul administrării de insulină este că se pot controla uşor simptomele bolii, dar menţinerea glicemiei în limite normale pe parcursul a 24 de ore este dificilă. Nu există o schemă standard de tratament cu insulină, medicul specialist diabetolog fiind cel care stabileşte tipul de insulină şi dozele, eventualele asocieri şi ajustările necesare. Un lucru foarte important este automonitorizarea glicemiei cu aparate simple care arată glicemia prin analiza unei picături de sânge din deget.

Atenţie! Hipoglicemia este un fenomen frecvent la diabeticii insulino-dependenţi, putând fi cauzată de lipsa unei mese sau efectuarea unui efort fizic mai mare, dar putând apărea şi spontan. Bolnavii trebuie să ştie că atacurile de hipoglicemie sunt periculoase şi, dacă sunt frecvente, reprezintă un semn de agravare a bolii. Semnele sunt transpiraţia, nervozitatea, tremorul şi foamea. Mai problematică este hipoglicemia din timpul somnului, bolnavul putând relata că a prezentat transpiraţii, vise neplăcute şi dureri de cap dimineaţa. Tratamentul este simplu, administrându-se zahăr, bomboane sau sucuri dulci dacă bolnavul este conştient, sau glucoză intravenos celor inconştienţi. Fără aceste măsuri bolnavul poate intra în comă hipoglicemică.

Reţineţi! La noi tratamentul diabetului este gratuit, utilizându-se antidiabetice orale de ultimă generaţie şi insuline "umane". Este utilă testarea glicemiei la orice vârstă, dar mai ales la persoanele trecute de 40 de ani, la obezi şi la cei cu simptome specifice hiperglicemiei, diagnosticul putând fi pus uşor. Bolnavul cu diabet este în evidenţa Centrului judeţean de diabetologie, unde se fac consultaţiile lunare sau trimestriale şi prescrierea tratamentului cu insuline. Medicul de familie va urmări evoluţia bolii, fiind permanent în legătură cu medicul specialist diabetolog şi va prescrie tratamentul cu antidiabetice orale pe o perioadă de 3 luni la bolnavii non-insulino-necesitanţi.