O tânără în vârstă de 33 de ani din Oradea are nevoie de ajutor, după ce a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, iar starea ei de sănătate s-a complicat, din cauza chimioterapiei. Ca să se facă bine, ea face tratamente costisitoare în Franţa şi lansează un apel la adresa oamenilor de bine să o ajute.

Diagnostic crunt

Anca Georgiana Hanga a aflat că are cancer de col uterin în luna mai a acestui an, după un control de rutină. A fost un şoc, după cum a mărturisit chiar ea BIHOREANULUI, mai ales că îşi făcea analizele anual şi nu ştia să aibă probleme de sănătate.  

"Mi s-a spus că am cancer de grandul 2/3 cu metastaze şi că este o formă foarte agresivă. Nu am înţeles de ce nu s-a văzut nimic în trecut, nu ştiu ce nu a fost bine! Chiar nu-mi explic!", povesteşte tânăra.

A început tratamentul la scurt timp, a făcut chimioterapie la un spital privat din Oradea, dar procedura i-a atacat rinichii. La îndemnul tatălui ei, ORL-ist stabilit în Franţa, a plecat acolo la tratamente.

Operată la rinichi

"Au fost cele mai oribile dureri! Îmi creştea creatinina în sânge, semn că e problemă la rinichi, şi mi se spunea că nu beau destulă apă! A văzut un urolog, prieten de-al tatălui meu, rezultatele analizelor şi a zis să merg urgent, că e posibil să rămân fără rinichi. Am făcut insuficienţă renală. El m-a operat, la începutul lunii august, iar azi îi datorez o pereche de rinichi", spune Anca, aflată încă în Torcy, nu departe de Paris.

Dar tumora canceroasă este încă acolo, iar tânăra trebuie să continue şi tratamentele pentru a o "bombarda". Nu este deloc uşor, căci e foarte slăbită şi se foloseşte de un baston ca să se deplaseze.

Anca face radioterapie în continuare şi s-a întors la şedinţele de chimioterapie. "Aici mi s-a spus că e o formă de cancer normală, nu „foarte agresivă”. Am capilarele sparte peste tot", zice ea. Medicii francezi i-au amplasat sub piele un implant, "o bulină cu un tub", după cum explică, "un chemo-port, care îmi intră în jugulară, pe unde intră perfuzia, că venele slăbesc şi se sparg uşor".

„O să fiu bine”

În două săptămâni, Anca speră că va putea să facă brahiterapie, o formă de iradiere internă, cu precizie foarte ridicată, folosită local în tratamentul cancerelor de col uterin avansate, şi are emoţii.

"Brahiterapia e o terapie diferită, dar specialiştii spun că are un succes de 95%. Mi-e frică de mor! Se zice că nu e dureroasă, doar că e foarte inconfortabilă. Trebuie să stau o săptămână nemişcată, în spital, mă sperie partea cu imobilizarea la pat, fără să mergi la baie sau să îţi schimbi poziţia", mai spune Anca.

Numai că, nefiind asigurată în această ţară, tratamentele costă. Părinţii ei s-au împrumutat ca să o poată ajuta, dar banii nu-i ajung. "Totul costă cam 150.000 de euro", zice Anca, sperând că oamenii de bine o vor ajuta să se facă bine.

„O să fiu bine”

Absolventă de Psihologie şi "mămică" de animăluţe abandonate - doi câini şi trei pisici culeşi de pe stradă sau de la adăpost, de care azi au grijă prietenii ei de acasă - orădeanca e încrezătoare că se va vindeca. Ba chiar are planuri că, apoi, va putea să îi ajute şi pe alţii.

"Sper să-i văd anul acesta pe „puişorii” mei. O să fiu bine, pentru oamenii mei, pentru toţi pe care o să pot să îi ajut la rândul meu!", spune ea, curajoasă.

Oricine doreşte să o ajute pe Anca este rugat să doneze în contul:

IBAN: RO90INGB0000999906764168
Titular cont: Anca Georgiana Hanga
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: RON

SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB

Orice sumă de bani contează!