Românii din străinătate s-au mobilizat, duminică, să voteze la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru Justiţie. S-au format cozi în mai multe oraşe din lume, între care Bruxelles, Paris, Roma şi Stuttgart. Potrivit republica.ro, la Munchen la coadă s-au aşezat nu mai puţin de 1.000 de persoane.

"Sunt peste 1.000 de persoane la coadă la Munchen. Adunarea şi energia sunt impresionante. Se ascultă Noi Suntem Români la telefoane, maşinile claxonează pe stradă şi arborează tricoloruri. Richard Strauss Strasse, pe care se găseşte Consulatul României are, ca toate străzile din Germania, pe trotuar, pista de biciclete. Oamenii care aşteaptă să voteze nu stau pe pista de biciclete, ci alături, într-un rând ordonat nemţeste de peste 100 de metri. Nu există toalete. Exerciţiul civic se transformă într-unul de anduranţă. Vezica e principalul obstacol în calea democraţiei la Munchen", a transmis corespondentul respectivei publicaţii, Cătălin Mihăilă.

Germania este pe locul trei la migraţia internă în UE ca destinaţie preferată de români, după Italia şi Spania. În Germania trăiesc peste 600.000 de români.

Duminică, încă de la ora deschiderii urnelor s-au format format cozi mari la Torino, Londra, Paris, Marsilia, Roma, Marsilia sau Viena. De asemenea, la Bruxelles s-au adunat sute de persoane la rând la secţia consulară a României (foto).

Mulţi români, tot cu sutele, votează şi la Madrid.

Potrivit G4media.ro, în mai multe oraşe din străinătate românii s-au organizat inclusiv pe Facebook.

Pe reţeaua socială s-a format un grup de şoferi (Voluntari – Soferi la vot în Europa) care pun gratuit la dispoziţie locurile neocupate din maşinile lor pentru alegătorii care trebuie să călătorească zeci, poate sute de kilometri, până la o secţie de votare. Spania, Italia, Elveţia, Germania sunt doar câteva din ţările în care există asemenea voluntari.

(foto: coada la Secţia de votare de la Londra)

UPDATE: 

Un cititor al BIHOREANULUI a semnalat că, în jurul orei 13, sunt mii de români adunaţi în oraşul Augsburg din Germania, care aşteaptă să voteze. 

Diaspora, deci, s-a mobilizat puternic.