Sunteţi în căutarea unui loc de muncă şi vă consideraţi calificat pentru conducerea unei instituţii cum este Garda Forestieră? Luaţi-vă gândul! Şefia Gărzii orădene este rezervată pentru inginerul silvic Maria Antal, chiar dacă e incapabilă să-şi obţină funcţia pe bune.

Pe lângă detaliul că meritele pentru care Antal a devenit inspector şef sunt necunoscute, cu atât mai puţin se ştiu motivele pentru care şi-a păstrat funcţia inclusiv după ce a picat concursul anume organizat de Ministerul Mediului. În plus, aplicând propriul model, Antal şi-a promovat ca directori alţi doi colegi care au eşuat, la fel ca ea, la concursurile pentru funcţii.

Şefă... la minimum

Garda Forestieră Oradea s-a înfiinţat în iunie 2015 prin reorganizarea vechiului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Misiunea instituţiei este să monitorizeze pădurile din Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, comisarii controlând câte lemne se taie şi câte animale se vânează.

Imediat după înfiinţarea Gărzii, ministrul Mediului de la acea vreme, Graţiela Gavrilescu (membru ALDE, în prezent ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul) a numit-o inspector şef pe sătmăreanca Maria Antal, până atunci coordonatoare a Inspectoratului din Satu Mare. Ce a recomandat-o pe aceasta să devină şefă nu e clar. Femeia susţine că nu este membru în niciun partid politic, dar nici nu se poate lăuda cu o experienţă profesională bogată.

Potrivit propriului CV, Antal, acum în vârstă de 38 de ani, a avut anterior un singur loc de muncă, la Inspecţia Silvică Satu Mare, unde s-a angajat pe funcţia de consilier în 2005, la un an după ce a absolvit Silvicultura la Oradea. În 2006, a absolvit şi un masterat pe probleme de mediu, tot la Oradea. În schimb, nu se laudă cu niciun curs de administraţie publică ori de management, care să-i ofere atuuri în plus, practic îndeplinind doar condiţiile minime pentru a fi inspector şef.

Ruşinică!

Deşi este şefă la Oradea de un an şi jumătate, Antal a rămas anonimă publicului local, fiind văzută la faţă de jurnalişti doar la şedinţele Colegiului Prefectural, unde este obligată să participe. Sub conducerea ei, Garda n-a transmis nici măcar un comunicat de presă şi nici n-a prezentat vreun raport.

În schimb, sătmăreanca s-a făcut de râs în iunie 2016, când a picat cu brio primul concurs organizat de Ministerul Mediului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef. Pe lângă ea, la concurs s-au mai înscris trei candidaţi, Flavius Toma, Vasile Popa şi Dacian Iova, cel din urmă fost şef al vechiului ITRSV. Blamabil, mai ales pentru Iova şi pentru Antal, nici unul n-a luat la proba scrisă punctajul minim de 70, obligatoriu pentru a ajunge la interviu.

"Am luat cam 40 de puncte", spune acum Antal. Deşi BIHOREANUL a insistat, femeia n-a vrut să vorbească multe despre examen şi rezultatul ei ruşinos: "A fost un concurs greu".

"Nu eu fac numirile"

În ciuda notei jenante, Antal a fost recompensată de Ministerul Mediului, întâi cu o numire temporară de trei luni ca inspector şef, iar din noiembrie cu delegarea dreptului de semnătură şi de reprezentare a Gărzii Forestiere Oradea. Pe româneşte, a rămas şefa cea mare în instituţie, chiar dacă a dovedit că nu merită funcţia pentru care câştigă lunar peste 6.100 lei.

Ce o recomandă să fie şefă şi de ce blochează accesul altor colegi care ar putea fi mai pricepuţi decât ea, Antal nu vrea să spună. "Este la latitudinea Ministerului Mediului să desemneze persoana care să conducă instituţia. Nu eu fac numirile", declară femeia.

Nici Ministerul nu lămureşte, însă, situaţia. Deşi BIHOREANUL a întrebat explicit, printr-o adresă scrisă, de ce a fost numită la şefia instituţiei aceeaşi directoare care nu a luat notă de trecere, un "răspuns" transmis sub semnătura Direcţiei de comunicare arată doar că Maria Antal este împuternicită până când un candidat va câştiga concursul. Când va fi organizată o nouă competiţie? Mister...

Model de succes

Profitând că este încă şefă, Antal le aplică propriul model de promovare şi subalternilor. Două dintre cele trei funcţii de director din Garda Forestieră Oradea sunt ocupate de angajaţi care s-au dovedit total nepotriviţi! Mai precis, din ianuarie anul trecut, Nicolae Timaru conduce Direcţia de Control al Regimului Silvic şi Cinegetic, iar Angela Iancu pe cea de Implementare şi Avizare, deşi amândoi au picat concursurile anume organizate în decembrie anul trecut.

După respectivele concursuri, Antal a cerut permisiunea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru a-i numi în continuare în funcţii şi, foarte probabil, va şi primi avizul. Nici despre acest subiect inspectoarea şefă nu vrea să vorbească. "Vom vedea ce va fi", este singurul ei răspuns. În fond, ce ar mai putea spune? La aşa şef, nu se putea ca subalternii să iasă din tipar...