Niciun student picat la examen nu e fericit, însă la Facultatea de Medicină restanţele au ajuns pricini serioase de răzbunare. O profesoară de la Farmacie, Georgeta Şerban, a fost bătută de două matahale, care i-au reproşat că nu trece studenţii la examen!

Deşi grav, evenimentul a fost ignorat în facultate. Lucru care nici n-o miră prea mult pe profesoară, care s-a trezit "pedepsită" pentru că refuză să promoveze studenţii care n-au alte merite decât că sunt pilele cuiva...

"Problema ta!"

La începutul lunii septembrie 2012, într-o seară de marţi, Georgeta Şerban se întorcea acasă de la examenele de restanţe. Pe aleea de lângă blocul ei au ajuns-o din urmă doi bărbaţi care au început, brusc, să o lovească peste cap şi faţă cu palmele. "Mi-au spus atât: "De ce nu treci studenţii?", şi au început să-mi dea palme. N-am apucat nici măcar să strig, am căzut, iar ei au luat-o rapid la fugă. M-am ridicat ameţită, dar cum în jur nu era nimeni, am mers repede acasă, temându-mă să nu se întoarcă", povesteşte profesoara. Nu i-a recunoscut pe nici unul, ci a apucat doar să observe că erau doi bărbaţi masivi.

Rănile suferite - vânătăi şi cucuie - n-au fost grave, însă medicii i-au recomandat două zile de repaus. După ce a depus plângere la Poliţie, profesoara le-a povestit colegilor ce a păţit. Credea că şi ei se vor alarma, gândindu-se că oricare ar putea păţi la fel. "Însă au întrebat de ce discutăm această problemă în şedinţă de departament, că ei n-au nicio treabă cu asta", spune Georgeta.

Uite cursul, nu e cursul

Apoi, profesoara s-a mai lovit de o problemă, în şedinţa în care departamentul trebuia să voteze statele de funcţii, ce stabileau cursurile fiecăruia pentru următorul an universitar. "Primisem deja statele pe mail şi ştiam că norma mea didactică era formată, ca în anii precedenţi, din cursurile Chimie farmaceutică pentru anul III şi Chimie terapeutică pentru anul IV". Din 1999, respectiv 2000, an de an i-au fost repartizate, cele două materii reprezentând specializarea ei.

Uitându-se în timpul şedinţei peste forma finală a statelor, a aflat însă că va preda doar cursul anului III. Situaţia a revoltat-o, pentru că este titulara materiei Chimie terapeutică, iar legislaţia prevede că un profesor trebuie să predea, obligatoriu, cursul pe care s-a titularizat, prin concurs. Cursul fusese redistribuit lui Florin Bănică şi Feliciei Drăgan, primul chiar fost student de-al Georgetei, în prezent asistent universitar. "Am întrebat de ce şi mi s-a răspuns că aşa a decis consiliul departamentului". Pur şi simplu...

Reproşuri cu duiumul                                  

Nemulţumită, a cerut explicaţii decanatului şi, fiind vorba de un abuz, statele de funcţii s-au modificat. I-a fost repartizat din nou cursul de Chimie terapeutică, însă i s-a luat cel de Chimie farmaceutică, fiind dat aceloraşi doi profesori! "Financiar, nu mă afectează. Însă am vrut să ştiu de ce nu mai sunt calificată să-mi predau cursul".

Spre deosebire de alţi profesori de la Farmacie, Georgeta Şerban e absolventă ca şefă de promoţie a UMF Cluj în 1993 şi a avut mai multe burse de studii în străinătate. Nu s-a complăcut în comoditatea activităţii didactice, ci şi-a construit o reputaţie de specialist. În ierarhia cadrelor didactice ale Universităţii, se situează între primele trei de la Farmacie, dovadă că munca ei de cercetare este însemnată.

Şefa departamentului de la acea vreme, Ildiko Szabo, i-a spus, însă, că profesorii cărora li s-a distribuit cursul erau mai îndreptăţiţi să-l predea, întrucât se implică mai mult în activităţi extra-didactice. "Îmi reproşa lucruri false: că refuz să particip la admitere, să traduc subiectele grilă la admitere, că n-am contribuit la calificativul Universităţii", spune Georgeta, posesoarea unei lungi serii de articole de cercetare publicate. Totodată, i se reproşa, deşi nu fusese niciodată sancţionată, că avusese reclamaţii din partea studenţilor care considerau că au picat pe nedrept examenele. "Eu le-am arătat lucrările studenţilor, demonstrând că nu au scris nimic şi de aceea au picat", explică profesoara.

Studenţi cu protecţie

Georgeta Şerban e convinsă că reproşurile departamentului sunt de faţadă şi că, de fapt, problemele i se trag de la exigenţa ei. "La mine nimeni nu primeşte 5 pe ochi frumoşi!". Ştie că asta a atras nemulţumiri din partea studenţilor, dar şi a colegilor care mai închid ochii în faţa neştiinţei. "Am studenţi care la cursurile mele nu vin niciodată, dar la alţi colegi sunt mereu notaţi prezenţi. Refuz să cred că un student care merge frecvent la alte cursuri, la mine nu vine nici măcar de curiozitate", spune profesoara.

03 Laura Vicas.jpgPe aceştia, firesc, nu-i primeşte în examen, însă susţine că au fost situaţii când tinerii au fost examinaţi, fără ştirea ei, de Laura Vicaş (foto), în prezent şefa departamentului. "Când i-am spus să ne uităm împreună pe cataloage, ca să-mi demonstrez dreptatea, mi-a răspuns că sunt lucruri de domeniul trecutului".

Iar exemple sunt multe. "Despre un alt student care nu fusese la niciun curs, Simona Bungău (n.r. fost prodecan al FMF şi soţia rectorului Constantin Bungău) mi-a zis să-l trec, că e în Germania, unde e şi fiul ei, şi are grijă de el acolo". O altă studentă a luat notă de trecere la examenul teoretic susţinut cu o altă profesoară, Bianca Paşca, dar la cel practic, dat cu Georgeta, n-a ştiut nimic. "Când am întrebat-o pe colega mea cum de a trecut la ea, m-a întrebat la rândul ei: "Ce vrei, să schimbi tu lumea?"". I-a fost clar că încurcă planurile colegilor...

Ea şi restul lumii

Astfel de păţanii are de când s-a angajat la FMF. "În 1999 a fost prima oară când m-am trezit că studenţi absenţi la examenele mele aveau note în catalog semnate de alţi colegi". A sesizat conducerea, dar fără răspuns. În 2009, o altă sesizare depusă la decanat, şi mai gravă, a avut aceeaşi soartă. Două cadre, Otilia Bradea şi Bianca Paşca, publicaseră o carte în care au copiat un rezumat făcut de Georgeta la o lucrare de specialitate a unor clujeni. "Eu foloseam acel rezumat la laboratoarele cu studenţii. Însă ele au scris un volum doar cu aceste reproduceri, ceea ce e un plagiat".

Profesoara recunoaşte că ani la rând a încercat să stea deoparte, dar acum i s-a umplut paharul. Nu consideră deloc firesc ca un dascăl care promovează exigenţa să fie înlăturat doar pentru că nu se "deprinde" cu obiceiurile proaste. Deşi s-a plâns de mai multe ori decanului Florian Bodog, acesta a redirecţionat-o de fiecare dată către departament, fără să medieze conflictul. Cum, de altfel, s-a spălat pe mâini Bodog şi în discuţia cu BIHOREANUL: "Ştiu despre agresiune, dar nu e problema decanului, ci a Poliţiei, iar celelalte aspecte ţin strict de departament"...

Fără temei

Deşi recunosc că Georgeta e unul din cadrele didactice valoroase ale departamentului, colegii ei bagatelizează întregul conflict, lăsând să se înţeleagă că profesoara ar fi, de fapt, problema. Şi dovedind astfel că, ajuns singur împotriva celorlalţi, un dascăl performant poate fi uşor luat drept paranoic ori neadaptat, nicidecum un etalon.

03 Simona Bungau.jpg"Trebuie să înţeleagă, cursurile se mai distribuie şi colegilor care au mai puţine. Poate de la toamnă îl primeşte iar", zice Laura Vicaş, actuala şefă de departament, respingând, pe de altă parte, orice acuzaţie că ar fi încercat să promoveze studenţi picaţi la examenele Georgetei. "Nimeni n-are de ce să se răzbune. Nu ştiu ca cineva să fi rugat un alt coleg să dea o notă vreunui student. Eu sigur n-am apelat nici la Geta, nici la altcineva", spune şi Simona Bungău (foto). Evident că, tot declarativ, membrii departamentului se arată solidari în ceea ce priveşte incidentul cu bătaia, deşi nici atitudinile de acum, nici reacţiile lor din trecut, nu dovedesc asta.

În faţa acestei situaţii, Georgeta Şerban nu-şi mai doreşte decât atât: să-şi primească înapoi cursul şi să nu i se mai aducă reproşuri neîntemeiate. "Eu ştiu că ei vor ca eu să tac sau să plec. Eu, însă, vreau să fiu lăsată să muncesc". Chit că, lucru ştiut, la Medicina din Oradea munca integră nu e prea bine văzută...


DE VOIE, DE NEVOIE
Anchetă la comanda Ministerului

03 Constantin Bungau_1.jpgGeorgeta Şerban a depus mai multe sesizări atât la decanatul FMF, cât şi la rectoratul Universităţii, însă toate s-au încheiat prin redirecţionarea ei către departamentul de Farmacie, fără ca cineva să medieze, de fapt, conflictul. Drept urmare, profesoara a sfârşit prin a trimite o sesizare şi Ministerului Educaţiei, care săptămâna trecută a cerut rectorului Constantin Bungău (foto) să lămurească situaţia.

"Vom forma la nivel de Universitate o comisie care va analiza aspectele sesizate", spune Bungău. Rectorul recunoaşte că până acum a pasat problema departamentului, dar spune că nu şi-a imaginat că situaţia nu se va soluţiona. "Sunt chestiuni care trebuiau să se rezolve intern, nu să se tărăgăneze atâtea luni".