Sala Mare a Prefecturii a găzduit joi o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost anunţată publicarea, la jumătatea acestui an, a primei ediţii a Dicţionarului personalităţilor din judeţul Bihor.

Lucrarea, care va apărea la editura Biograph, îşi propune să includă 3.000 de personalităţi bihorene care s-au făcut remarcate în diverse domenii de activitate. Potrivit reprezentanţilor editurii la eveniment, Mircea Chirilă şi Mircea Jacan, este vorba despre „oameni oneşti, oameni care ştiu să îşi facă treaba şi care sfinţesc locul în comunitatea din care fac parte".

Înscrierea în rândul celor care vor popula cele peste 500 de pagini ale volumului, ce va fi tipărit în condiţii tehnice ireproşabile, se face pe baza unor formulare tip chestionar complex. Circa 12.000 de asemenea formulare au fost pregătite pentru completare, urmând a fi trimise celor care figurează deja în baza de date a editorilor.

„În general, asemenea întreprinderi stârnesc polemici, de aceea, inclusiv prin alcătuirea chestionarelor, am încercat să frânăm accesul veleitarilor în această lucrare. Cineva care nu are ce completa la rubricile privind realizările şi succesele profesionale nu cred că ne va returna formularul. Oricum, decizia finală ne aparţine nouă", a spus Mircea Chirilă.

Editorii spun că sunt conştienţi de faptul că se află în faţa unei întreprinderi extrem de laborioase şi că se vor lovi de reticenţa oamenilor atunci când vor cere furnizarea datelor necesare pentru dicţionar. În această idee au solicitat şi au primit sprijinul moral din partea autorităţilor judeţene pentru a da legitimitate gestului lor. „Ţinem să precizăm că nu este vorba despre niciun fel de susţinere din punct de vedere financiar".

Prezenţi la eveniment, prefectul Gavrilă Ghilea şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, au salutat iniţiativa editurii Biograph, subliniind necesitatea unei asemenea lucrări în Bihor.