Creierul nostru nu este interesat de adevăr, ci de poveşti care ne ţin în loc, oamenii te vor ierta dacă greşeşti, dar nu şi dacă nu gândeşti ca ei, şi să ai curaj să fii penibil.

Sunt câteva dintre sfaturile pe care sute de oameni le-au primit vineri, la conferinţa Digital Days 2019, organizată de agenţia orădeană de marketing digital Brandup Media.

Găzduită de Opera Events, conferinţa, unica din vestul ţării dedicată exclusiv marketingului din online, a adunat oameni din Bihor, dar şi din judeţele vecine, deopotrivă antreprenori şi angajaţi în companii responsabili fie cu comunicarea pe internet, fie cu atragerea de clienţi în online.

Înţelege-ţi audienţa!

Fiecare din cei 11 speakeri a abordat o anumită temă. De pildă, Nansi Lungu, lector la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu, a vorbit despre cum poţi înţelege mintea utilizatorilor de internet şi, mai ales, cum o poţi "pătrunde. "Nicio maşină nu va face customer care. Diferenţa între noi şi maşini este că nouă ne pasă", a spus specialistul. El a insistat ca actorii din mediul online să prezinte poveşti, nu texte seci, şi să arate că le pasă de cei care îi citesc sau urmăresc.

Alexandru Negrea (foto jos), considerat cel mai bun consultant din social media românească, a insistat la rându-i pe importanţa poveştilor, însă a abordat o altă perspectivă: "Învăţăm să spunem poveşti, dar nu şi pentru cine trebuie să le spunem".

Tânărul a precizat că, pentru succesul unei afaceri, trebuie înţeles exact motivul pentru care oamenii evită pe internet un produs sau un serviciu, iar cel mai adesea răspunsul este că ei pur şi simplu nu îl cunosc. "Toată lumea are impresia că dacă te duci pe Facebook şi arăţi că exişti, oamenii se bulucesc să cumpere de la tine", a spus Negrea, adăugând că această aşteptare este cât se poate de nerealistă.

Alex Negrea

Sfaturi de la "nepot"

Vedeta conferinţei a fost, fără doar şi poate, comediantul şi vloggerul Mircea Bravo, celebru pe internet pentru video-urile cu bunica, dar nu numai. În prelegerea intitulată "Cum creezi video-uri virale?", Mircea a dat câteva sfaturi clare, din experienţa sa.

Întâi, a spus el, trebuie să ai curaj să fii penibil şi să persişti în producerea de conţinut, adică să nu te descurajezi dacă un anume video nu a ieşit cum trebuia. În acelaşi timp, vloggerul cu ambiţii de succes nu trebuie să "se umfle în pene", adică să fie arogant faţă de cei care îl urmăresc, şi să urmărească atent feedback-urile primite. Tânărul a mărturisit că primeşte în continuare "hate", adică mesaje negative, şi încearcă frecvent să înţeleagă cu ce i-a nemulţumit pe respectivii comentatori şi dacă poate schimba ceva. "Le şi răspund, mulţumesc pentru feedback", a mărturisit Mircea.

El a vorbit apoi despre identitatea din mediul online. "Este important modul în care te percep doi oameni într-un bar, un pic piliţi. Tu eşti ăla care ce? Eu sunt ăla care filmează cu bunica. Trebuie să ştii şi tu care ăla eşti", a spus vloggerul.

Despre faptul că în ultimul timp face şi multe video-uri cu reclame, în stilul său original, Mircea a recunoscut că s-a ales şi cu comentatori care îl critică, reproşându-i că se vinde. În replică, indirect, Mircea postează imagini cu echipa sa, formată din şapte persoane, sugerându-le astfel "haterilor" nu doar că nu face nimic greşit, ci şi că are nişte salarii de plătit.

În final, i-a încurajat pe cei care l-au ascultat şi aplaudat intens că merită să îşi încerce şansa în mediul online. "Noi acum învăţăm cum e cu online-ul, testăm. Hai să postăm, să ne luăm hate şi să învăţăm cum trebuie făcut", a spus el.