Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a continuat să repare stricăciunile provocate de viituri în vara anului 2019 şi să facă lucrări menite să prevină inundaţiile în Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis joi, digurile de pe Valea Fâneţelor, în satul bihorean Sărsig, au fost reparate, după ce anul trecut debitele istorice au creat două breşe, care au dus la inundarea drumului DN19/E Oradea-Marghita. De asemenea, digul a fost supraînălţat cu 60 de centimetri, pe o lungime de 800 de metri.

Pe Valea Danţa, care anul trecut a creat probleme în satele Ciuhoi şi Sfârnaş din comuna Sâniob, angajaţii ABA Crişuri au decolmatat şi reprofilat cursul de apă pe o lungime de 4,4 km, cu un volum de terasament de 10,6 mii mc. De asemenea, pe varea Egher, din Marghita, s-au făcut decolmatări şi reprofilări pe o lungime de 4 km, excavându-se un volum total de 8.100 mc.

"Cu ajutorul acestor lucrări s-a redus în mod semnificativ riscul producerii unor revărsări pe cursurile de apă, limitând considerabil distrugerea obiectivelor socio-economice, a gospodăriilor şi a infrastructurii din zonă", a declarat, potrivit comunicatului, directorul ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu.

În 2019, în urma viiturilor şi a scurgerilor de pe versanţi, în judeţul Bihor au fost afectate 388 de case, 751 de fântâni, respectiv 43 de poduri şi podeţe, dintr-un total de 45 de localităţi.