De când omenirea preferă transportul cu cai putere, tradiţia călăriei de plăcere a dispărut aproape de tot în satele româneşti. Country club-ul King's Land Ineu şi-a propus să readucă echitaţia în prim plan printre bihoreni.

Pe modelul unei competiţii ungureşti, care se ţine de câţiva ani şi în Secuime, la complex va avea loc, în zilele de 6 şi 7 iunie, prima ediţie a Galopului Partium, un concurs de călărie în galop pe o distanţă de 1.000 de metri. Conform managerului King's Land, Ferencz Istvan, la competiţie sunt aşteptaţi să îşi înscrie călăreţii fiecare comună din Bihor, dar şi din judeţele învecinate, pentru că, dincolo de un concurs, evenimentul este o metodă de promovare a tradiţiilor locale. "Fiecare comună va avea un stand de prezentare a produselor specifice, a muzicii, dansului, orice o reprezintă", a declarat Ferencz, duminică, într-o conferinţă de presă.

Organizatorii se aşteaptă la 14-20 de concurenţi, din care 8 din Bihor, dar la mii de vizitatori, îndrăznind să viseze chiar la 10.000. "Nu se poate concura cu cai pur sânge, astfel că este o cursă pentru amatori şi semi-profesionişti", a precizat managerul, adăugând şi că, în Secuime, concursul atrage anual 25.000 de spectatori. Cei care nu au un cal, dar vor să-l concureze, pot să-l închirieze de la complex ori de la orice fermă din judeţ.

Primii doi clasaţi ai concursului de echitaţie se vor califica automat în Galopul Naţional din Ungaria, care va avea loc în Budapesta în luna septembrie.

Înscrierea se poate face până cel târziu cu o zi înainte de competiţie, taxa fiind de 1.000 de lei. "Nu am vrut să avem o taxă, dar şi concursul din Secuime are această taxă, aşa că nu puteam să facem altfel", a explicat Ferencz. Vizitatorii vor avea intrarea liberă.

Partenerul complexului în organizarea concursului este UDMR Bihor. Cu un nume predestinat să răspundă de o asemenea competiţie, consilierul local orădean, Huszár István a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că acest concurs poate deveni un brand local, atât pentru comuna Ineu, cât şi pentru întreaga Zonă Metropolitană Oradea. "De asemenea, vor putea prezenta şi promova folclorul local şi tradiţiile comunelor în Budapesta", a declarat Huszár.