Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism (DIICOT) a anunţat, vineri, printr-un comunicat, că dosarul de înaltă trădare întocmit pe numele premierului Viorica Dăncilă, ca urmare a plângerii penale făcute de preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost clasat, pe motiv că "faptele nu există".

"Prin ordonanţa din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înaltă trădare, prev. si ped. de art.398 C.p. rap. la art.394 lit.b C.p., de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională prev. şi ped de art.407 al.1 C.p., de uzurpare a funcţiei, prev. si ped. de art.300 C.p., de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. si ped. de art.304 C.p. şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. si ped. de art.8 al.1 lit.b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, întrucât faptele nu există", se arată într-un comunicat transmis de DIICOT.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, în luna mai, că a depus la Parchetul General o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, în contextul deciziilor luate de şefa Executivului pe marginea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dăncilă a fost acuzată de liberali de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte.

"Nu puteam lăsa ca o ceată de pigmei care se joacă cu lopăţica pe malul Insulei Belina să trădeze interesele României. Plângerea îl vizează şi pe Dragnea. Este o sesizare de încălcare a Constituţiei prin săvârşirea unor categorii de infracţiuni precum difuzarea de informaţii nepublice, încălcarea Legii răspunderii ministeriale, prin refuzul de a-l informa pe preşedintele ţării cu privire la acţiuni de politică externă, uzurparea de calităţi oficiale, ca argument şi faptul că Dragnea a anunţat la A3 că s-a luat decizia în guvern de mutare a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, vizita secretă în Israel", a anunţat Ludovic Orban, preşedintele PNL.

Decizia a fost criticată de primarul de Oradea, Ilie Bolojan, pe atunci prim vicepreşedinte al partidului. "Domnul Orban nu s-a consultat în interiorul partidului când a luat această decizie. Eu, personal, nu sunt adeptul unor astfel de plângeri, vă spun foarte deschis. Eu sper că are elemente cât se poate de clare pe care se bazează când a făcut acest lucru", a declarat Bolojan într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp.

La scurt timp, Biroul Executiv al PNL a luat decizia să susţină plângerea lui Ludovic Orban. 

Se pare că tocmai acesta a fost unul dintre punctele de neînţelegere între Bolojan şi liderul PNL. De altfel, Ilie Bolojan a demisionat recent din funcţia de prim vicepreşedinte PNL, printre motivele vehiculate fiind tocmai divergenţele cu Ludovic Orban.

"La începutul săptămânii trecute mi-am depus demisia la sediul PNL. Este în vigoare de la data respectivă", a declarat Bolojan, marţi, pentru BIHOREANUL.

Întrebat care este motivul pentru care demisionează, liberalul a spus că vrea să se concentreze pe proiectele europene ale municipiului Oradea, refuzând să facă alte precizări.