Premiul "Dijmă pentru Moşu" se acordă de către grupa de vânători din Luncasprie lui Sorin Ile, secretarul filialei Asociaţiei Vânătorilor Beiuş, care le-a decimat captura de mistreţi pentru a onora promisiunea că va alimenta cu carne un chef de Mikulaş.

Povestea s-a petrecut în ajun de Sfântul Nicolae, când oamenii au prins în bătaia puştii şase mistreţi, câte unul pentru fiecare. Bucuria lor n-a fost însă de durată pentru că în aceeaşi seară, când să meargă spre case, s-au trezit pe cap cu Sorin Ile şi cu paznicul fondului, Tănase Moţiu. Care, fără prea lungă introducere, le-au comunicat că le "confiscă" doi mistreţi, ca să-i ducă la un chef, unde cei doi aveau o obligaţie. Şi duşi au fost!

Bihorel le sugerează ca de acum încolo să instituie o "dijmă" specială pentru vânători, obligându-i să puşte câte o sălbăticiune în plus pentru fiecare şefuţ de prin judeţ cu nume de sfânt. Atât numai că, la câţi sfinţi sunt în calendar, în scurt timp singurele jivine care vor rămâne în pădure vor fi "mistreţii" puşi şefi şi paznici peste vânători...