În timp ce alții abia se trezeau, în piața volantă din centrul Oradiei au ajuns, de pe la ora 09, zeci și zeci de cumpărători, unii cu lista de cumpărături deja stabilită, iar alții gata să se lase convinși de oferta producătorilor locali din Bihor, care a cuprins printre altele roșii, vinete, ardei, lebenițe, pepeni galbeni și brânzeturi. La a treia ediție a „Târgului produselor bihorene”, atât comercianții, cât și clienții s-au arătat mulțumiți de inițiativă, de vânzări, respectiv de ofertă.
„Suntem bucuroși că se ține această piață. Am venit și săptămâna trecută. Sunt produse pe alese”, a spus una dintre gospodinele care se așezase la coadă pentru a cumpăra mezeluri făcute în Bihor de la un producător din Vașcău. „De cinci ani încerc să ajung să vând în Oradea... E tare bună inițiativa asta”, a comentat producătorul Radu Iova, de la carmangeria Casa Țăranului din Vașcău.
O altă clientă a spus că locuiește în zona centrală, iar astfel târgul este ideal pentru ea, căci găsește mai tot ce-i trebuie aproape de casă. Alți orădeni au spus că se bucură că iau contact cu producătorii locali și au acces la legume și fructe proaspete, de calitate. „Foarte bună inițiativa aceasta. Produsele sunt proaspete și gustoase”, a spus o orădeancă.
Cătălin Cadar, un producător din satul Săliște, comuna Spinuș, a adus patru soiuri de roșii, inclusiv „inimă” și cherry, ardei, vinete și alte legume, spunând că în alte piețe de prin județ „nu am loc” și că inițiativa târgului din centrul Oradiei i-a picat tare bine. „Dau și la preț negociabil. Un kilogram de roșii roz e 7 lei, dar dacă ia omul trei kilograme las la 6 lei...”, a spus vânzătorul, care a spus că are, de 20 de ani, certificat de producător.
Oana Grecu a adus la Oradea din Șinteu fructe de pădure ecologice, mure, zmeură și afine. O caserolă de 350 grame, cu un mix între cele trei, a costat 10 lei. „Avem și comenzi pe care le preluăm de la clienții noștri fideli și se bucură că pot veni direct aici să le preia”, a spus femeia.
De la Podgoria a adus Cservid Elisabeta piersici și caise. „Avem un hectar de piersici, caise, pere, mere. Aici vând tare bine. La Piața Cetate e dezastru în perioada asta (n.r. – din cauza accesului dificil cauzat de lucrările din zonă)”, a spus comercianta.
Din Santăul Mare, Szep Andrea a adus pepene verde (4 lei kg) și pepene galben (8 lei kg). „Clienții ne așteaptă și se bucură că venim aici. Sunt oameni care știu ce înseamnă să cumpere un produs de calitate. La noi toate sunt proaspete, în fiecare a treia zi mergem să culegem. Postăm și poze pe Facebook, să vadă oamenii de unde provine lebenița, pepenele”, a spus Andrea, care vinde și la Piața Cătun (în zilele de marți la Gekko Pub).
Din Diosig a venit o familie cu zeci de ani de tradiție în agricultură și legumicultură. „Uneori, în celelalte piețe nu știi ce cumperi, sunt unii care zic că au marfă din Diosig, dar nici vorbă de asta...”, a spus Istvan Carol. El și soția lui au adus la târg și un produs atipic, un burete natural eco-friendly, pe care l-au botezat „LuffaKA”, făcut din dovleac, care poate fi folosit atât în bucătărie, cât și ca burete de baie, cu efect exfoliant.
Din comuna Roșiori, doi producători au adus struguri de vară (20 lei kg) și smochine (20 lei kg), în timp ce un producător de lângă Săcueni a adus tot soiuri de brânzeturi inclusiv cașcaval cu trufe. S-au putut cumpăra totodată flori, diverite tipuri de miere, uleiuri presate la rece sau produse din lavandă.
„Târgul produselor bihorene” se ține în fiecare sâmbătă în Piața Unirii, începând cu ora 08.
Proiectul se desfăşoară în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia Pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor (ADD).