Germania a devenit, din 1 aprilie, cea de-a treia țară din Uniunea Europeană în care este legal consumul de canabis în scop recreațional. În noaptea de duminică spre luni, câteva sute de persoane au sărbătorit legalizarea jointurilor în faţa emblematicei Porţi Brandenburg, în inima Berlinului, după cum a relatat un jurnalist AFP.

Concret, legea intrată în vigoare permite deținerea a până la 25 de grame de canabis uscat în locurile publice şi cultivarea la domiciliu a până la 50 de grame şi trei plante pe adult.

Totuși, nemții vor trebui să aștepte încă trei luni înainte de a putea cumpăra droguri în mod legal prin intermediul unui „Cannabis Social Club".

De aici și avertismentul lansat între timp de Georg Wurth, reprezentantul Federației germane a cânepii: în pofida legalizării, „consumatorii nu trebuie să spună poliției de unde și-au cumpărat canabisul" dacă sunt opriți pe stradă, pentru că, deocamdă, nu se vinde legal. „Pentru că de la 1 aprilie, în principiu, nu se pot obține droguri decât în mod ilegal", a declarat el într-un interviu acordat AFP, citat de Hotnews.ro. 

Aceeași sursă scrie că situația se va schimba cu adevărat la 1 iulie, odată cu intrarea în drepturi a cluburilor. Aceste asociații vor putea să vândă membrilor lor maximum 25 de grame pe zi și cel mult 50 de grame pe lună.

Aceste cluburi, un fel de grădini de canabis comune, vor putea cultiva drogul pe o parcelă în aer liber, într-o seră sau într-o clădire nelocuită. Fiecare astfel de club va putea avea maximum 500 de membri cotizanți, rezidenți în Germania de cel puțin 6 luni.

Potrivit guvernului, noua legislație, susținută de ecologiștii și liberalii din coaliția cancelarului social-democrat Olaf Scholz, ar trebui să permită o luptă mai eficientă împotriva traficului ilegal de droguri.

Totuși, numeroase asociații medicale se tem de o creștere a consumului, mai ales în rândul tinerilor. Până la 25 de ani, consumul de canabis implică riscuri mai mari pentru creierul încă în curs de dezvoltare, potrivit experților, care atrag atenția în special asupra pericolului de a dezvolta tulburări psihotice precum schizofrenia.

Canabisul poate fi consumat deja legal și în Malta și Luxemburg.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!