Prima zi a anului 2025 este și prima în care România face parte din spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că au dispărut controalele de la frontiera Bihorului cu Ungaria.

Vestea a fost foarte bine primită de oamenii care, miercuri dimineață, au intrat în România sau au ieșit din țară și pe care singurii care i-au oprit o clipă în loc au fost reporterii BIHOREANULUI.

„Nu mai este control? Extraordinar!”

Imediat după ora 10, în gheretele din vămile Borș și Ártánd nu mai era niciun polițist de frontieră, nici român, nici maghiar. Echipaje au putut fi văzut în apropierea celor două puncte de trecere a frontierei, însă atât polițiștii români, cât și omologii lor din Ungaria se rezumau să supravegheze zona.

Mulți dintre șoferii care ieșeau sau intrau în țară erau plăcut surprinși de faptul că nimeni nu îi oprește pentru verificarea documentelor, iar benzile de acces în fiecare țară nu aveau niciun obstacol. Unii nici n-au știut de noua rânduială.

„Nu mai este control? Extraordinar! Ne bucurăm. N-am știut, am pregătit buletinele”, au declarat pentru BIHOREANUL doi bărbați aflat într-o mașină înmatriculată în Mureș și care lucrează ca muncitori sezonieri în Germania. În prima zi din an, au venit acasă, iar înainte să ajungă la Borș, șoferul a luat în mână buletinul său și al pasagerului, convins că va trebui să-l prezinte autorităților. „Este o veste foarte bună, sperăm că va fi mai bine așa”, au spus cei doi români.

Alții au profitat de acest moment istoric pentru a face prima ieșire din România. Un cuplu tânăr a plecat din Bihor în Ungaria miercuri dimineață, înainte de ora 11, ieșind din țară cu mașina pentru prima oară. „E foarte fain, foarte ușor. E prima oară când mergem cu mașina, testăm noile condiții”, a spus șoferul.

Fără timp pierdut în vămi

Ca să se convingă că într-adevăr nimeni nu mai controlează oamenii care ies din România, un orădean și-a lăsat mașina într-o benzinărie din apropierea frontierei și a pornit singur, pe jos, spre Ungaria, salutându-se atât cu polițiștii de frontieră români, cât și cu cei maghiari, care s-au rezumat să-l privească.

„Am vrut să văd dacă este adevărat. Este super, de neimaginat, o veste foarte bună. Dispare timpul în care stăteam aiurea în vămi”, a declarat Bogdan Codrescu (foto).

Bărbatul a mărturisit și că așteaptă acest moment de mult. „Din ‘90 mi-am dorit să fim în Europa și în Schengen”, a spus el, mândru că este acum un membru al comunității Schengen.

O bucurie și mai mare simt bihorenii care locuiesc în Ungaria sau ungurii care lucrează sau învață în România și care de-acum înainte nu vor mai pierde timp în trafic, la trecerea dintre cele două țări. „E foarte bine. Locuiesc în Ungaria, dar merg la școală în România, așa că trec frontiera în fiecare zi și era enervant, pentru că erau cozi foarte lungi. Va fi mult mai bine de-acum. Câștig o oră pe zi datorită acestui lucru”, a spus un tânăr din Biharkeresztes, dar student în Oradea, și el unul dintre șoferii care miercuri dimineață au venit în România.

„E deosebit. Am așteptat de mult asta, mai ales că avem casă în Biharkeresztes. O oră sau jumătate de oră pierdeam zilnic la vamă. Acum va fi altfel, este ca și cum am trece doar dintr-o localitate în alta”, a declarat și un orădean care deține o proprietate în Ungaria și care, de asemenea, a trecut frontiera încă din primele ore ale anului 2025.

Nu plecați din țară fără buletin!

Controlul la frontierele României cu Ungaria, dar și cu Bulgaria, a dispărut începând din 1 ianuarie 2025, după ce țara noastră, dar și Bulgaria, au aderat la spațiul Schengen. Asta înseamnă că niciun călător nu mai este oprit la cabinele de control ale polițiilor de frontieră, călătoriile fiind similare celor în interiorul țării.

„Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre autoturisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri”, a declarat comisarul șef de poliție Laura Bondar, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție de Frontieră Bihor.

Totuși, călătorii care merg într-o altă țară trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, adică pașaport sau carte de identitate. În continuare, polițiștii de frontieră români, dar și cei maghiari, vor face controale aleatorii și nesistematice pe șosele, în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!