Ghennadi Onişcenko, directorul serviciilor de sănătate publică din Rusia le-a cerut angajatorilor să le dea zile libere locuitorilor Moscovei până marţi, din pricina incendiilor care fac ravagii în capitala rus, potrivit Financial Times.

Onişcenko a declarat că locuitorii Moscovei ar trebui să rămână acasă cu scopul reducerii numărului persoanelor expuse riscului de a inhala smog pe străzi la minim.

Municipalitatea din Moscova a anunţat că a deschis 120 de centre "antismog", echipate cu aer condiţionat. Totuşi, puţini locuitori par să ştie de aceste centre, iar mulţi rămân acasă cu ferestrele închise, în pofida căldurii înnăbuşitoare, în timp ce alţii continuă să umple spitalele.

În cursul zilei de duminică, nivelul poluării în oraş a scăzut, concentraţia de monoxid de carbon fiind de trei ori peste limita acceptabilă, faţă de şapte ori cu câteva zile înainte.

Chiar şi aşa, numărul deceselor din cauza căldurii şi a smogului a crescut în ultimele zile, un angajat de la morgă declarând pentru Financial Times că numărul cadavrelor primite este mai mare decât dublul unei perioada obişnuite. Un oficial de la registratura Moscovei a afirmat că în luna iulie, rata mortalităţii în Moscova a crescut cu 50 la sută.

Un medic susţine, sub protecţia anonimatului, că autorităţile din domeniul sanitar încearcă să acopere decesele provocate de căldură şi smog în Moscova, ameninţând medicii că vor fi concediaţi dacă vor diagnostica pacienţii cu boli legate de aceste fenomene.

"Nu dăm acest diagnostic - nu vrem să fim concediaţi. Avem familii de hrănit", scrie medicul pe site, adăugând că trupurile neînsufleţite ale celor care au murit din cauza căldurii în ultima perioadă au fost duse în subsol pentru că "frigiderele sunt pline".